Hirdetés
. Hirdetés

Vizsgázott adatelemzőket keresnek jó bérért

|

Az adattudomány az informatika egyik legdinamikusabban fejlődő területe; az itt megszerzett szaktudás piaci értéke rohamosan nő. Számos lehetőség kínálkozik a különböző adattudományi bizonyítványok megszerzésére, de a megfelelő terület kiválasztásához nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy melyik, nemzetközi téren is hasznosítható képzettség pontosan mit fed. Cikkünk a legjobban fizető adattudományi képesítéseket veszi sorra.

Hirdetés

A cégek mind nagyobb mértékben függenek az adatoktól, és emiatt roppantul keresettek azok a szakemberek, akik tudják, hogyan kell kiértékelni és hasznosítani a vállalkozások által összegyűjtött tömérdek információt. De ha valaki be akar törni erre a virágzó területre, és felül akarja múlni vetélytársait, akkor megfelelő képesítéssel kell rendelkeznie.
Az adattudományi szakképzettségek megszerzésével kiemelkedhetünk a tömegből, és olyan tudásra tehetünk szert, ami manapság még hiánycikknek számít a munkaerőpiacon. Emellett saját képességeinket is próbára tehetjük, és meggyőzhetjük velük a vezetőket, hogy nálunk alkalmasabbat keresve se találhat a meghirdetett állásra.

A különböző adattudományi bizonyítványok megszerzésére ma már számos lehetőség kínálkozik, de a megfelelő terület kiválasztásához nem árt, ha tisztában vagyunk azzal, hogy melyik, nemzetközi téren is hasznosítható képzettség pontosan mit fed. A továbbiakban sorra vesszük a legfontosabb képesítéseket: bemutatásuk során az angol nyelvű megnevezésekre támaszkodunk, mivel világszerte, így a hazai szakirodalomban is jobbára ezeket használják.

Certified Analytics Professional (CAP)

A Certified Analytics Professional (CAP) bizonyítvány azt igazolja, hogy vállalkozástól függetlenül képesek vagyunk a bonyolult adatok lényegét kielemezni, és a teendők nyelvére lefordítani. A vállalkozások pont ilyen adattudósokat keresnek: olyan emberekre van szükségük, aki értelmezik az adatokat, logikus következtetéseket tudnak levonni belőlük, és a nem szakemberek számára is érthető módon rá tudnak világítani a lényegi pontokra és az összefüggésekre. Ahhoz, hogy minősített CAP adattudósok lehessünk, több éves szakmai tapasztalatot kell felmutatnunk.

Amennyiben szakirányú mesterszakos diplomával rendelkezünk, akkor a szakmai gyakorlattal töltött idő három év, ha alacsonyabb szintű végzettséget szereztünk valamilyen kapcsolódó szakterületen, akkor ez az idő öt, ha pedig nem rendelkezünk semmilyen kapcsolódó diplomával, akkor hét esztendő. Az alacsonyabb szintű aCAP ("a" az associate rövidítése, és segédként fordíthatjuk) elnyeréséhez mesterfokozat és három évnél kevesebb adatelemzési gyakorlat szükséges. A bizonyítvány három évig érvényes.

Cloudera Certified Associate (CCA) Data Analyst

Ezt a tanúsítványt olyan szakemberek nyerhetik el, akik SQL fejlesztőként képesek a Cloudera CDH környezetében jelentések előállítására. Az SQL fejlesztői szaktudás lehetővé teszi, hogy adattudósként kinyerjük, modellezzük, kezeljük, analizáljuk és feldolgozzuk a forrásadatokat. A 120 perces vizsga során tizenkét fogyasztói problémából nyolcat kell megoldanunk egy egyedi adathalmaz és egy CDH klaszter alapján. Bizonyítanunk kell, hogy analizálni tudunk minden kérdést, és el tudjuk dönteni, miként lehet nagy pontossággal alkalmazni a megfelelő megoldást. A bizonyítvány két évig érvényes.

Cloudera Certified Professional (CCP) Data Engineer

A Cloudera szerint ez az egyik legszigorúbb, és legnagyobb követelményeket támasztó bizonyítványtípus. Azok reménykedhetnek az elnyerésében, akik jelentős adatmérnöki tapasztalattal rendelkeznek, és magas szinten jártasak az adattudományban. A vizsga során öt feladatot kell megoldani egy előre konfigurált Cloudera Enterprise klaszteren. Az online vizsga négy órán át tart, a sikerhez pedig legalább 70 százalékos eredményt kell elérnünk. A tanúsítvány három évig érvényes.

Dell EMC Data Science Track (EMCDS)

A Dell EMC Data Scientist Track (EMCDS) két programot, a Data Science Associate v2-t (DCS-DS) és a Data Science Specialistet (DCS-DS) foglalja magában. A belépő Associate program során az adattudomány és a bigdata-elemzések alapjait sajátítjuk el. Ha ezen sikerrel túlestünk, a következő szinten a nyelvfeldolgozás, a fejlett elemzési módszerek, a Hadoop, a Pig, a Hive, a HBase és a különböző vizualizációs módszerek elsajátítása következik. A bizonyítvány érvényessége korlátlan időre szól.

Google Professional Data Engineer Certification

Google Professional Data Engineer minősítésre azok pályázhatnak, akik jól ismerik a Google Cloud Platformot (GCP), és tudják, hogyan kell a GCP-alapú megoldásokat megtervezni és kezeli. A vizsga során a jelölteknek arról kell számot adniuk, képesek-e megtervezni, felépíteni és biztonságosan működtetni a gépi tanulási modelleket és az adatfeldolgozó rendszereket. Ezt az irányt azoknak ajánljuk, akik legalább hároméves iparági tapasztalattal rendelkeznek, és ebből legalább egy évet a GCP-vel töltöttek el. A vizsga két óráig tart, és a képesítés korlátlan ideig érvényes.

IBM Data Science Professional Certificate

Az IBM Data Science Professional Certificate kilenc kurzust foglal magában az adattudomány, a nyílt forrású eszközök, az adattudományi módszerek, a Python, az SQL, az adatelemzés, az adatvizualizáció, a gépi tanulás, valamint az alkalmazott adattudomány témaköréből. A kurzust a Courserán keresztül online módon, rugalmas beosztásban lehet végigcsinálni: legtöbben három hónap alatt befejezik, de aki akarja, felpörgetheti, vagy el is nyújthatja. A kurzus projektjei abban is segítenek, hogy olyan portfóliót építsünk fel, amellyel bizonyíthatjuk adattudományi rátermettségünket a potenciális munkaadóknak. A kurzus ingyenes, az interneten keresztül végezhető, és a minősítés érvényességi ideje nincs limitálva.

Microsoft Certified: Azure AI Fundamentals

Ez a Microsoft-minősítés a gépi tanulás és a mesterségesintelligencia-koncepciók, illetve a Microsoft Azure szolgáltatások terén szerzett ismereteinket igazolja. Alapszintű vizsga lévén nem igényel jelentős tapasztalatot a szakterületen, emiatt azoknak is ajánljuk, akik a téma iránt most kezdenek komolyan érdeklődni. A vizsgát online úton tudjuk letenni, és a minősítés korlátlan ideig érvényes.

Microsoft Certified: Azure Data Scientist Associate

Ennél a Microsoft-minősítésnél már azt is bizonyítanunk kell, hogy képesek vagyunk a gépi tanulás eszközeit alkalmazni és futtatni adatelemzési célból az Azure-on. A jelölteknek egyebek közt a gépi tanulás, a mesterségesintelligencia-megoldások, az NLP, a számítógépes látás és a prediktív analízis terén szerzett tudásukról is számot kell adniuk, és a virtuális hálózatok konfigurálásához és kezeléséhez is érteniük kell. Ez a vizsga is az interneten keresztül zajlik, és a minősítés nem évül el.

Open Certified Data Scientist (Open CDS)

Ez egy szakmai tapasztalaton nyugvó minősítés, amelynek elnyeréséhez nem kell semmiféle tanfolyamot elvégeznünk, vagy vizsgát letennünk. Három fokozata van: a Certified Data Scientist, a Master Certified Data Scientist és a Distinguished Certified Data Scientist. A bizonyítvány megszerzéséhez igénylést kell benyújtanunk, igazolnunk kell a szakmai tapasztalatot, és meg kell jelenni egy bizottság előtt.

SAS Certified AI & Machine Learning Professional

A SAS mesterségesintelligencia- és gépi tanulási minősítésének elnyeréséhez hét vizsgát kell letennünk olyan témakörökből, mint a gépi tanulás, az NLP, a számítógépes látás és a modelloptimalizálás. A vizsgák online zajlanak, a megszerzett minősítés korlátlan ideig érvényes.

SAS Certified Big Data Professional

Ez a minősítés két modult és összesen kilenc kurzust foglal magában, és a bizonyítvány elnyeréséhez két nagy vizsgát kell letennünk. Ezek során számot kell adnunk SAS programozási és bigdata-ismereteinkről, statisztikai, elemzési és adatvizualizációs tudásunkról, továbbá arról is, hogyan bánunk az olyan népszerű adateszközökkel, mint a Hadoop, a Hive, a Pig és az SAS. Tudásunk mellett azt is bizonyítanunk kell, hogy legalább féléves programozási gyakorlattal rendelkezünk az SAS-ben vagy más nyelvekben.

SAS Certified Data Scientist

Ez a bizonyítvány az SAS két előző minősítését ötvözi. Ha megszereztük a Big Data Professional és az Advance Analytics Professional minősítést is, pályázhatunk az SAS Certified Data Scientist elnyerésére, de ehhez összesen 18 kurzust kell elvégeznünk, öt vizsgát letennünk.

TensorFlow Developer Certificate

Ez a bizonyítvány azt igazolja, hogy gépi tanulási tudásunkra támaszkodva, a TensorFlox segítségével képesek vagyunk-e modelleket felépíti és betanítani. A sikeres vizsgához megalapozott tudással kell rendelkeznünk a mélytanulás, a képfelismerő algoritmusok és az NLP terén is.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.