Az olvasók abszolút utálják az AI által generált cikkeket

|

Végre az emberek is hallatták a hangjukat a gépek kattogása közepette.

A Reuters Institute for the Study of Journalism új jelentése szerint a hírfogyasztók többsége gyanakvó a hírek előállításához használt mesterséges intelligenciával szemben - miközben a technológia nyilvánvaló hiányosságai ellenére egyre inkább teret hódít a médiaiparban.

A világ különböző országaiban mintegy 100.000 ember megkérdezésével készült felmérésben az Egyesült Államokban a válaszadók 52 százaléka mondta azt, hogy "kényelmetlenül érezné magát", ha a híreket főként mesterséges intelligencia állítaná elő. Ha ez szűk többségnek tűnik, akkor is csak 23 százalék volt azok aránya, akik szerint ez kifejezetten tetszetős, ami messze van attól, hogy széles körben megnyerjék a szíveket és az elméket.

A tengeren innen a felmérések még szkeptikusabbak. Az Egyesült Királyságban a megkérdezettek 63 százaléka mondta azt, hogy nem örülne a mesterséges intelligencia erőteljes alkalmazásának az újságírásban, míg még ennél is kevesebb, 10 százalék mondta, hogy egyetért a használatával. Szóval, bocsánat, Big Tech: a világ összes pénzével és hype-jával nem lehet mindig bizalmat vásárolni.

"Meglepő volt látni a gyanakvás mértékét" - mondta a hírügynökségnek Nic Newman, a Reuters Intézet vezető munkatársa és a jelentés vezető szerzője. "Az emberek széles körben tartottak attól, hogy mi történik így a tartalom megbízhatóságával és a hitelességgel."

A Reuter elemzése viszont azt sugallja, hogy a célközönség nem teljesen ellenzi - vagy legalábbis nem sokáig - a mesterséges intelligencia bevonását.

A kvalitatív kutatás megállapította, hogy az olvasók leginkább azzal vannak kibékülve, ha a mesterséges intelligenciát a színfalak mögött használják az emberi újságírók munkájának egyszerűsítésére - de nagyon nyugtalanok, ha a technológiát önálló tartalom előállítására alkalmazzák.

Legalábbis "széleskörű egyetértés" van abban, hogy a humánnak a körforgásban kell maradnia, bár ez a homályos alaphelyzet azt jelenti, hogy mindenkinek más elképzelése van arról, hogy ez hogyan is néz ki.

Az azonban tagadhatatlan, hogy sokan elvi alapon továbbra is ellenzik a mesterséges intelligencia bármilyen formában történő bevonását.

"Ha előre láthatnám, hogy melyik cikket készítette egy mesterséges intelligencia, akkor azokra nem is kattintanék" - mondta egy brit válaszadó, akit a jelentés idéz.

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos szkepticizmus némileg reményteli visszavágás a féktelen hype-nak és az iparágba való befektetésnek, amely sok minden másnak, köztük a híreknek is kárt okozott. Az USA Todaytől a CNET-en át a Los Angeles Times-ig számos kiadványt értek már tetten, hogy rosszul megírt és nyilvánvaló ténybeli hibákat tartalmazó, mesterséges intelligenciával generált sztorikat adtak ki vagy publikáltak újra, miközben a technológiára való átállás állítólag már munkahelyekbe került.

További aggodalomra ad okot, hogy e kiadványok közül sokan nem átláthatóak a gyakorlatukkal kapcsolatban, és az AI-tartalmakat úgy adják ki, mintha azokat emberek írták volna. (A Nagy a kockázat, ha nincs MI-szabályzat című cikkünk itt olvasható.)

Szerencsére, de úgy tűnik, hogy egyelőre a nagyközönség nem hajlandó átállni a teljesen automatizált jövőre, legalábbis ami a híreket illeti.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.