. Hirdetés

Jogerősen pert vesztett a Magyar Telekom, de nem adja fel

|

A magyar telekom piac legnagyobb szereplője egy kisvállalkozással szemben vesztett jogerősen pert.

Hirdetés

A tavalyi forgalmát tekintve több mint 471 milliárdos, tőzsdén jegyzett Magyar Telekom és a tavaly 123 millió forintos árbevételt elért TRIAD Kft. (forrás: creditonline.hu) közötti per egy elektronikus számlarendszerrel kapcsolatosan indult. A felperes TRIAD által fejlesztett rendszert a Magyar Telekom egy bizonyos időszakban átdolgozta és átdolgozott formában használta, ezzel megsértve a TRIAD szerzői vagyoni jogait (a Magyar Telekom jogszerűen használhatta a TRIAD rendszerét, de a megállapodásuk nem vonatkozott a rendszer átdolgozására és az átdolgozott formában történő használatra.)

A 2018. szeptember 27-én kelt, és Dr. Lesenyei Terézia (a tanács elnöke), Dr. Mózsik Tímea és Dr. Pullai Ágnes előadó bírók által jegyzett ítélet így szól:

A Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság ítéletét részben megváltoztatja és megállapítja, hogy az alperes azzal is megsértette a felperes szerzői vagyoni jogait, hogy az átdolgozott "Távszámla" szoftvert a felperes engedélye nélkül 2012. december 1. napjától 2016. április 8. napjáig terjedő időszakban futtatta, és ettől a jogsértéstől is eltiltja az alperest. A felperes javára megítélt elsőfokú perköltség összegét felemeli és 3.000.000 (Hárommillió) forint + áfa összegű ügyvédi munkadíjból, 30.000 (Harmincezer) forint kereseti illetékből és 190.000 (Százkilencvenezer) forint szakértői díjból álló költség megfizetésére kötelezi az alperest. Egyebekben az elsőfokú ítéletet helybenhagyja.

Kötelezi az alperest, hogy 15 napon belül fizessen meg a felperesnek 100.000 (Százezer) forint + áfa összegű ügyvédi munkadíjból és 40.000 (Negyvenezer) forint fellebbezési illetékből álló másodfokú perköltséget.

Az ítélet ellen nincs helye fellebbezésnek.

Az ítélet rendelkezik arról is, hogy az alperes Magyar Telekom tegyen közzé egy nyilatkozatot. Az ítéletben ez a szöveg olvasható (szószerinti idézet):

Arra is kötelezte [a bíróság] az alperest, hogy 15 nap alatt a megállapítást tartalmazó ítéleti rendelkezéseket 30 nap időtartamban tegye közzé saját költségén, saját telekom.hu honlapján, valamint a díjnet.hu című honlapon az induló oldalakon 72890 pixel méretű (Leaderboard) szövegdobozban, továbbá az átdolgozásokat végrehajtó alábbi cégeknek is küldje meg a megállapítást tartalmazó ítéleti rendelkezéseket: IT-Gears Kft, HOV-9 Kft., T-Systems Magyarország Zrt..

A Magyar Telekom oldalán képfájl van a leaderboardban, és a leaderboard a lábléc táján bukkan fel

Feltűnhet az online kommunikációban jártas szakembereknek, hogy az idézett rendelkezés kitér online technikai részletekre, és az is, hogy egy hibát is tartalmaz. Kezdjük az utóbbival: "a 72890 pixel méretű" szövegrészben minden bizonnyal a "728x90" volna a helyes változat, hiszen ez az a méret, amely elfogadottnak tekinthető a fekvő bannerek világában. Az "induló oldalakon" minden bizonnyal azt jelentheti, hogy a szóban forgó közlemény a nevezett honlapoknak legalább a címoldalain jelenjen meg. A zárójelbe tett (tehát értelmezőnek szánt) leaderboard pedig olyan bannerre utal, amely a weboldal legfelső részén jelenik meg, vagy a fejléc fölött, vagy pedig közvetlenül a fejléc alatt (a gyakorlatban ez utóbbi az elterjedt). A "szövegdoboz" megjelölés értelmezése nem okozhat nehézséget: szöveg, tehát akár kimásolható textusnak kell lennie abban 728x90-es leaderboardban.

Összefoglalva tehát az ítéletet szerint az alperes a megnevezett honlapokon és az előírt időtartamban, a fejléc közvetlen közelében egy 728x90-es pixelméretű szövegdobozt kell, hogy elhelyezzen, benne a közlemény ítéletben meghatározott szövegével.

Az alperes az alábbi szöveget tette közzé:

A Fővárosi Törvényszék által 2018. február 21. napján meghozott, 3.P.23.433./2015/69. sz. I. fokú ítélet, illetve a felperes által 70. sorszámon, az alperes által 73. sorszámon benyújtott fellebbezések folytán a Fővárosi Ítélőtábla által 2018. szeptember 27-én meghozott, 8.Pf.20.644/2018/6. sz. II. fokú ítélet alapján a Magyar Telekom Nyrt. az alábbi, megállapítást tartalmazó ítéleti rendelkezést teszi közzé: a bíróság megállapította, "hogy az alperes Magyar Telekom Távközlési Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (Székhely: 1013 Budapest, Krisztina krt. 55.; Cégjegyzékszám: 01 10 041928; Adószám: 10773381-2-44) megsértette a felperes TRIAD Számítástechnikai és Szolgáltató Kft. (Székhely: 1125 Budapest, Trencséni u. 23/b.; Cégjegyzékszám: 01 09 164542; Adószám: 10708132-2-43) szerzői vagyoni jogait azzal, hogy a felperes által létrehozott "Elektronikus számlakezelő központ" elnevezésű vagy más néven "Távszámla" szoftvert a felperes engedélye nélkül 2012. december 1. napjától 2016. április 8. napjáig terjedő időszakban átdolgozta", valamint azzal, "hogy az átdolgozott "Távszámla" szoftvert a felperes engedélye nélkül 2012. december 1. napjától 2016. április 8. napjáig terjedő időszakban futtatta". A Magyar Telekom Nyrt. a Fővárosi Ítélőtábla ítéletével szemben 2018. november 30-án felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához az ítélet jogszabálysértő jellegére hivatkozva.

A fenti szövegben az utolsó mondat közlését értelemszerűen az ítélet nem várta el, az alperes maga dönthetett arról, hogy jelezze itt is: nem nyugszik bele az ítéletbe, folytatja a jogi hadmozdulatokat.

A fenti szöveg az utolsó mondat nélkül is kellően hosszú ahhoz, hogy egy weboldalon megjelenített 728x90-es bannerben parányi betűkkel fér csak el, ami az olvashatóságot meglehetősen lerontja.

Mindkét weboldalon egyébként a szóban forgó banner nem felül, leaderboard-pozícióban jelenik meg, hanem inkább lábléchez közel (vertikálisan tekintve), ráadásul a telekom.hu oldalon nem szövegdoboz van, hanem egy képfájlban, tehát róla nem másolható ki a szöveg (a dijnet.hu-ról másoltam ki a szöveget, ott szövegdobozként működik a banner).

Megjegyzem, hogy értelemszerűen egy ilyen méretű banner nem jelenik meg a mobiltelefonokon, vagyis konzervatív becsléseim szerint is a látogatóknak legalább a fele ezeken a weboldalakon nem is látja a közleményt.

Pontokba szedve összefoglalom, miként hajtotta végre az alperes az ítélet kommunikációjára vonatkozó rendelkezést:

1. A szöveget kiegészítette egy olyan mondattal, aminek közlését nem várta el az ítélet.

2. A közleményt egyik weboldalon sem a leaderboard pozícióban tette közzé.

3. A közleményt a telekom.hu esetében nem szövegdobozban helyezte el, hanem képfájlban, ami nem teszi lehetővé a szöveg kimásolását.

(Folytatása következik)

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.