. Hirdetés

Kamera a hálózatban – húsz éves a világ első IoT eszköze

|

Impresszívek a számai. Világszerte 80 ezer partnerrel 180 körüli országban van jelen, 2015 végén az alkalmazottainak száma 2139 volt. Tavaly több mint 30 új terméket dobott piacra, ugyancsak tavaly 2,8 milliárd dollárért vásárolta fel a Canon. Tanulságos történet az Axisé.

Hirdetés

Svéd vállalat a hálózati kamerák és a kamerás megfigyelés szegmensében a világpiacon vezető Axis Communications, és a svéd kultúra hatja át most is, amikor a Canon birodalomba tartozik a tulajdonosi hátterét tekintve.

A svédországi Lundban, elődjét is figyelembe véve több mint 32 éve működő vállalat fejlesztette ki és dobta piacra a világ első IP kameráját. A Neteye 200 (Axis 200) típusjelű berendezést ma a világ első Dolgok Internetje (IoT) eszközeként emlegeti az Axis alapítója és e kamera feltalálója, Martin Gren, aki ma is meghatározó szerepet játszik a cég termékfejlesztésében és üzleti irányításában.

Áttekintve az Axis fejlődéstörténetét, azt mondhatom, hogy a '96-os indulásával jóval megelőzte korát a Neteye 200. Korábbi sikeresnek mondható termékeit és megoldásait (például a hálózati nyomtatásban) még évekig értékesítette az Axis, és 2002-ig kellett várni arra, hogy a hálózati videómegoldások kerüljenek a vállalati működés fókuszába. Nyilvánvaló, hogy e profiltisztítás, újrafókuszálás tette lehetővé az Axis fejlődésének belső akadálymentesítését: meglátásom szerint a cég történetében ez az esemény ugyanolyan fontosságú, mint az IP kamera kifejlesztése.

 

Technológiai jellegű, de üzleti jelentőséggel bír az a döntés, amely megalapozta a svéd vállalat jövőjének sikerességét. A korábbi tevékenységei során kialakult szemléletet a kamera esetére is alkalmazni határozta el a svéd vállalat - a nyílt szabványok következetes, kompromisszumok nélküli követését. Már az első IP kamera nyílt szabványokra alapult, és erről az útról azóta sem léptek le az Axis fejlesztői, akiknek a vezérlő elve ma is az, hogy olyan eszközöket és megoldásokat hozzanak létre, amelyek nyíltak és kompatibilisek sokféle szabvánnyal.

A cég üzleti fejlődésének történetében meghatározó nap volt, amikor a 2000. június 27-én a stockholmi tőzsdén megjelentek a vállalat papírjai: gyorsító pályára lendült át a fejlesztéseinek finanszírozásában addig csak a saját forrásaira hagyatkozó Axist. (Ekkor még az újrapozícionálás előtt állt a cég - magát ekkor még az IP-csatlakozású termékek szegmensében a világpiac egyik vezető szállítójaként aposztrofálta.)

Bevezetőmben emlegettem, hogy az Axis partnereinek száma jelenleg 80 ezer körüli (csak 2015-ben 7000 új partner lépett szövetségre az Axis-szal). E svéd vállalat menedzsmentje is azok közé tartozik, amelyek a globális terjeszkedést csakis partnerekkel szorosan együttműködve képes elképzelni. Amikor az Axis legnagyobb értékét kell meghatározni, van olyan vezető munkatárs Lundban, talán nem meglepő, hogy az értékesítés szervezetéből, aki e kiterjedt és folyamatosan bővülő partneri hálózatot említi gondolkodás nélkül. Eddigi tapasztalataim szerint az Axis következetes, nem kerüli meg a partnereit, nem lép közvetlen üzleti kapcsolatba a felhasználókkal, nem értékesít közvetlenül. Hosszú lenne azon nemzetközi szállítók listája, amelyeket ellenpéldaként említhetnék, tehát amelyek maguk is végeznek direkt értékesítési tevékenységet.

A lundi központban a belépő munkavállaló az első napon kap egy kerékpárt, tíz év szolgálat után megkapja a másodikat: az Axis másként nem őrizheti meg vezető pozícióját a maga technológiai szegmensében, csak úgy, ha vonzó munkaadó, annak látszik és annak is bizonyul. Speciális kompenzációs csomagokkal és korszerű munkakörnyezettel várja, csábítja és tartja meg a számára legfontosabb erőforrásokat, az elkötelezett, kiváló képességű munkatársait.

Az Axis történetének főbb évszámai
1984 - két svéd fiatalember, a lundi műszaki egyetem hallgatója Martin Gren és a Stockholmban frissen végzett közgazdász Mikael Karlsson megalapítják vállalatukat, amelyből az Axis Communications kifejlődött (Karlsson 2005-ben 42 éves korában elhunyt)

1884-1990 - hálózati nyomtatási megoldások fejlesztése áll a cég fókuszában (PC-s, IBM nagy- és minigépes környezetre)
1996 - az Axis elkészíti a világ első IP kameráját
2000 - megjelennek a Axis papírjai a stockholmi tőzsdén
2002 - az Axis újrafókuszálja tevékenységét, ettől fogva csak a hálózati videós megoldásokra koncentrál
2015 - a Canon felvásárolja az Axist, amely továbbra is önállóan működik

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.