. Hirdetés

Mindennapi frász

|

Azt, hogy olykor kitöri a nyavalya a szervezet legfőbb informatikusát, nem mondhatnánk rendkívüli jelenségnek. Mondhatni, ez a foglalkozásával járó közismert és elfogadott mellékhatás. Voltaképpen azért is fizetik a CIO-t, hogy állja a frászt, és - ha tudja - szüntesse meg azt, ami kiváltotta.

Hirdetés

Alig több mint két hete, hogy végigültem egy kétnapos, igen magas szakmai színvonalú kibervédelmi és információbiztonsági konferenciát, amelynek lényegét igen röviden összefoglalhatom. Nem tudni, kik, mikor, a rendszerünk mely pontján, milyen módon és milyen szándékkal támadnak ránk a kibertér alvilágából. Neves, nagytekintélyű hazai és nemzetközi előadók hangsúlyozták, hogy ma nem úgy van, mint a régi szép időkben, amikor az ellenfelek tudtak egymásról, észlelték egymást, és amikor nagyjából lehet sejteni, akár előre is jelezni, hogy mikor és hol jő el a heveny lövöldözés ideje.

Nincs ma olyan szeglete a digitális térnek – legyen szó egy országról vagy egy vállalatról –, ahol nyugodtan hajthatja álomra a fejét az, aki a biztonságért felel. A veszély a digitális tér immanens eleme.

„A baj nem ott kezdődik, hogy az egyik ügyféltől ellopnak 100 ezer forintot. Gond nélkül kártalanítható az ügyfél, a tettes akár nyakon is csíphető, még a kibertérben is. Bajról akkor beszélünk, amikor a lopásnak híre megy, nyilvánosságra kerül, és így folt esik a szolgáltató vállalat becsületén” – fejtegette nemrég egyik nagy tapasztalatú CIO barátom.

Ha az ügyfél – vagy ügyfelek – kárára elkövetett cselekményről tudomást szerez a nagy nyilvánosság, akkor a tényleges kárérték sokszorosára becsülhető az, amekkora kárt szenved el az ügyfélt szolgáló üzleti vállalkozás.

Máris azonosítottunk egy okot, amiért a CIO lelke sohasem nyugodhat meg. Nem csupán arról van szó ugyanis, hogy ha az informatika nem védi meg a vállalatot a támadástól, akkor a felmerült kárt meg kell téríteni az ügyfélnek (gondoljunk például a pénzintézetekre), hanem arról is, hogy a bizalom, amely a vállalat iránt hosszú évek alatt épült fel, veszélybe kerülhet. Ne kerteljünk: a vállalat léte kerülhet veszélybe.

 

„Érthető tehát, hogy az ember ilyenkor mindenféle módon, hardveres és szoftveres megoldással igyekszik megvédeni a vállalatot, annak adatait, adatvagyonát, információvagyonát. Csakhogy egyelőre még nem láttam olyan módszert, amellyel egzakt módon levezethető volna, hogy mennyit kell költeni az IT- vagy információbiztonságra ahhoz, hogy egy előre meghatározott szintű biztonságot lehessen garantálni” – folytatta nagy tapasztalatú CIO barátom. (Kérem a nyájas olvasót, olvassa el az előző mondatot, és kísérelje meg megfogalmazni az abban szereplő szakszavak, szakkifejezések pontos definícióját, majd gondolkozzon el, milyen nehéz is a dolga a CIO-nak.)

Íme, egy újabb ok arra, hogy ne irigyeljük a CIO-kat.
A helyzetet még az is bonyolítja, hogy a szállítók kínálata még a gyakorlott szem számára is zavaróan bő és átláthatatlan. Néha az olcsóbb a jobb, máskor pedig a drágának tűnő megoldás tényleg megéri az árát. „Ebben a kiismerhetetlennek tűnő helyzetben az induláskor az egyszerű, nem költséges és várhatóan hatékonyan védelmet nyújtó megoldásokat kell előnyben részesíteni” – mondja barátom. Aztán majd megmutatja a sors, merre van az előre.
Hiába vagyunk teljes tudatában annak, hogy állandó és fokozatosan növekvő veszélynek van vállalatunk kitéve, és hiába különítünk el keretet a digitális biztonság fokozására – olykor nehéz kézitusát vívva a menedzsment biztonság iránt kevéssé affin tagjaival –, nem vagyunk még kint az összes vizekből, mert a megfelelő szállító (megoldás) kiválasztása is CIO-próbáló feladat.
Jöhet tehát az altatópirula a gyengébb idegzetű informatikai vezetőknek, amikor nem jön álom, az enyhet adó.

Amint már említettem – a veszély a digitális tér immanens eleme. Amint a való élet is megadja nekünk a mindennapi frászt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.