. Hirdetés

Reziliens IT

|

A vállalkozások 90 százaléka nem tekinti IT-szervezetét reziliensnek, pedig e vállalkozások ugyanakkor bizonyosak abban, hogy az IT rezilienciája a sikeres digitális transzformáció fő záloga - olvasom a magát a reziliens IT szakértőjeként pozícionáló Zerto nevű cég egyik közleményében.

Hirdetés

Gondolom, ez így sok egyszerre, ezért javaslom, hogy tisztázzunk néhány dolgot, mielőtt elmerülünk témánk feldolgozásában. Itt van mindjárt a reziliencia, amely kedvenc szava és fogalma a mostani időknek. Magyarra egyesek rugalmas ellenálló képességnek fordítják, és a többség azt a képességet érti alatta, amelynek birtokában a folyamatosan változó környezetben, az összeomlások és a semmiből jövő hirtelen előbukkanások idején a mindezekkel együtt járó állandó stressz és nyomás ellenére nem fog padlót az ember vagy szervezet, élve marad, működik tovább, túlél. A bevezetőben foglalt állítás pedig egy olyan amerikai kutatás egyik érdekes megállapítása, amelyet az IDC végzett el a közelmúltban a Zertóval közösen.

          

- Az IT-reziliencia minden előrelátó szervezet egyik fő stratégiai prioritása kell, hogy legyen, és ebben a reziliens törekvésben az adatvédelmet a szervezeteknek állandóan észben kell tartaniuk - hangsúlyozza az IDC kutatásának összegzésében.           

Reziliens IT-nek lenni nem más - olvasom egy helyen -, mint felkészültnek lenni bármilyen tervezett vagy nem tervezett diszrupcióra (szétszakadásra, összeomlásra, vagyis nagy bajra), hogy enyhíthessük a leállás kockázatát, s így figyelmünket továbbra is a digitális átalakulást meghatározó projektekre fordíthassuk. Így érhető el, hogy az üzlet haladhat rendületlenül előre. Az átalakulás pedig felgyorsulhat, ugyanis az IT előre látja azokat a változtatásokat, amelyekkel a diszrupció megelőzhető.           

Ha nagyon leegyszerűsítve kellene összefoglalni, mit is tartalmaz az IT-szervezet rugalmas ellenálló képességét megteremteni és megtartani célzó stratégia, három elemre hívja fel a figyelmet a Zerto. 

Folyamatos elérés. A legfontosabb a gondoskodás arról, hogy az "always-on" legyen velünk kapcsolatban a meghatározó ügyfélélmény, bármilyen változások vagy változtatások is történnek az infrastruktúránkban. A folyamatos elérésnek köszönhetően az ügyfelek minden körülmények között használhatják alkalmazásaikat, kezelhetik adataikat.

           

A munkaterhelés mobilitása. Ezalatt azt értjük, hogy az alkalmazásokat és a munkaterhelést mozgathatjuk, mégpedig úgy, hogy azok közben teljesen védettek maradnak. Ilyen eset lehet, amikor migrálunk, cégeket olvasztunk össze vagy be, esetleg teljesen új dolgot indítunk útjára.           

Többfelhős, hibrid felhős agilitás. Ha sikerül olyan stratégiát megalkotni - és persze megvalósítani -, amely több felhőszolgáltatóval köt össze bennünket, az üzlet felgyorsulhat, és szabaddá válhat számunkra a választás a szolgáltatók között. Továbbá szabadon költözhetünk be a nekünk megfelelő felhőbe, költözhetünk ki felhőből, avagy mozoghatunk a felhők között.           

Mindegyik felhőszolgáltatónak megvan a maga erőssége és gyengesége. Ha a többfelhős stratégiát követjük infrastruktúránk megtervezésekor, akkor lehetőségünk nyílik arra, hogy mindegyik szolgáltató kínálatából kiszemezgessük a nekünk leginkább megfelelőt.           

A piacra vitel, tehát a kifejlesztett új termék vagy szolgáltatás piaci megjelentetésének sebessége a digitális átalakítás egyik kritikus eleme. A felhőszolgáltatások igénybe vételével ez a sebesség a korábbinál jóval nagyobb lehet, miközben nem kell számolnunk az infrastruktúra költségeivel és fenntartásával.

Csak kiegészítésképpen jegyezzük meg dolgozatunk végén, hogy az sem hátrányos, ha mi magunk is reziliensekké válunk. Nem valószínű, hogy maradandó lelki sérülések, súlyos egészségromlás nélkül megúszható a digitális átalakulás, ha nem készülünk fel a változások kezelésére. Tegyük magunkat rugalmasan ellenállóvá, sétáljunk sokat, lélegezzünk mélyeket, meditáljunk, ne igyunk annyit, aludjunk jól és eleget, változtassunk a fókuszon, és semmiképpen se veszítsük el a humorérzékünket!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.