. Hirdetés

Sárváron készül jövőre a világ legnagyobb szuperszámítógépe

|

Az IBM x86-os szerverüzletének integrálása csaknem befejezettnek mondható, januárban lesz vége ennek a folyamatnak - jelentette be Wilfredo Sotolongo. A Lenovo európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) adatközponti termékeinek üzleteiért felelős elnökhelyettese pénteken Sárváron szólt a sajtó képviselőihez, amikor hivatalosan elindult a kínai cég x86-os szervereket gyártó új összeszerelő sora.

Hirdetés

Két éve annak, hogy a Lenovo felvásárolta az IBM x86-os alapú szervereinek teljes üzletét, a gyártástól az értékesítésen és támogatáson át a kutatás-fejlesztésig. Új versenyzőként lépett a piacra, ennélfogva - örökséggel nem rendelkezvén - a kihívó szerepét vállalta fel és játssza a szerverek világpiacának e gyorsan növekedő és riválisoktól hemzsegő szegmensében. Sotolongo elmondta, hogy a harmadik helyen áll a kínai gyártó a globális ranglistán, de törekednek arra, hogy néhány éven belül a második helyre lépjenek fel.

Az EMEA régióba másfél éve érkezett Sotolongo elmonda, hogy az általa felügyelt területen második helyen álltak nemrég, majd visszaestek a harmadik pozícióba, később pedig újra visszaléptek a dobogó második fokára, ami azt jelzi, hogy a rivalizálás késhegyre menő az IT ipar e technológiai területén is.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Wilfredo Sotolongo, a Lenovo adatközponti termékeinek üzleteiért Európában, a Közel-Keleten és Afrikában felelős elnökhelyettese a Lenovo új sárvári szervergyártó sorának hivatalos átadása után

Hangsúlyozta a Lenovo illetékes vezetője, hogy a szoftver definiált adatközpontok gyors elterjedése elkezdődött az EMEA térségében is, és a Lenovo készen áll ebből kivenni a részét. A szoftver definiált adatközpontok is szerverekre épülnek, szerverekre, amelyek műveleteket végeznek, adatokat tárolnak vagy a kommunikációt végzik. Sotolongo bejelentette, hogy készülnek arra, hogy jövőre ebben a gyárban készítsék el a világ legnagyobb szuperszámítógépét.

"Másfél éve határoztuk el, hogy az EMEA ellátását szolgáló gyártókapacitásunkat Kínából ide költöztetjük. Talán meglepő a döntés, hiszen kínai vállalat vagyunk: ez egyszerűen egy jó üzlet az ügyfeleink és a magunk számára egyaránt. Elemzéseink azt mutatták, hogy innen az ügyfeleinket sokkal gyorsabban szolgálhatjuk ki, mint Kínából. Elemzéseink arról is meggyőztek bennünket, hogy itt kisebb költséggel gyárthatunk, kisebb a szállításai költség és olcsóbban helyezhetjük üzembe a gépeket, mintha Kínából érkezne minden. Azzal, hogy Európa közepén van egy gyártóbázisunk, rugalmasak lehetünk, gyorsan reagálhatunk a piac változásaira." - mondta a gyártás beindítása alkalmából rendezett sajtóértekezleten Sotolongo.

Sárváron a nemzetközi bérgyártó Flex cég Lenovo-dedikált üzemében idén májusban indult meg az x86-os szervergyártás tesztelése, a próbagyártás - mondta el Lukács Anita, a Lenovo Magyarország ügyvezető igazgatója, aki a Lenovo megalakulása, 2005 óta szolgálja a kínai céget. A nyár második felében kezdődött el a tömegtermelés, eleinte csak egyszerűbb szerverek kerültek le a gyártósorról, de mostanra az összetettebb gépek készítése is hazánkba került. Eddig közel 5000 szerver készült el a sárvári gyárban. A teljes portfólió gyártása jövő év első felében teljesedik ki, akkor már a csúcsmodellek is itt készülnek. Lukács Anita hangsúlyozta, hogy nem csak a szervergyártás kerül Magyarországra, hanem a szerverek fejlesztő, bővítő opcióinak elosztása is. Már most is 220 féle szerveropció minőségellenőrzése és csomagolása a sárvári üzemben történik. A gyár naponta több száz szerver és több tízezer szerveropció kibocsátására képes, ami tovább növekedik a portfólió kiteljesedésével.

A Lenovo termékek gyártása a sárvári Flex üzemben 2009-ben kezdődött, akkor asztali számítógépekkel és néhány száz munkatárssal - mondta Lang János, a Flex Magyarország alelnöke a sajtóértekezleten. A Lenovo-üzemben 500 főről 200 fővel növekedett az új gyártósor beindítása miatt a dolgozói létszám. Várhatóan az ebből az üzemből idén kiszállított termékek száma eléri majd az 5-6 milliót.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a sárvári gyártósor elindulása alkalmából tartott köszöntő beszédében hangsúlyozta, hogy "az informatika, az IKT szektor messze az egyik leginnovatívabb, legnagyobb sebességgel fejlődő iparág, amely átalakítja a többi gazdasági szektor működését is". A miniszter elmondta, hogy "programjainkban az IKT szektor az egyike azoknak a perspektivikus ágazatoknak, amelyeknek a fejlődését kiemelten fontosnak tartjuk. 2015-ben ez az ágazat 400 ezer embernek biztosított munkát Magyarországon, és ebből 162 ezer informatikus állás jött létre, valósult meg". Kifejtette, hogy "a szektor hozzájárulása a magyar bruttó hazai termékhez, a GDP-hez arányát tekintve a harmadik legmagasabb volt az Európai Unióban", majd hozzátette: "A nemzetgazdaság kiviteléből 8,3 százalékot adott az ágazat - mindenképpen segítenünk és támogatni kell a jövőben is".

Olyan intézkedéseket terveznek, jelentette be a miniszter, amelyeknek köszönhetően a következő három év alatt mintegy 20 ezer fővel bővül az ágazat által foglalkozatottak létszáma, és a szektor kibocsátása, hozzáadottérték-termelése pedig 5 százalékkal növekedik tovább. Ennek kívánják alárendelni a szakképzési rendszert, az oktatási rendszert, a duális szakképzési rendszert, amelyek a szakember utánpótlást hivatottak megoldani. "Mi úgy számolunk, hogy a különböző multiplikátor hatásokat figyelembe véve mintegy 50-60 ezer új munkahely létrejötte valósulhat meg, és ezzel együtt pedig 200 milliárd forint értékű bruttó hazai termék növekedést tudunk elérni a 2016 és 2020 közötti időszakban" - mondta. Befejezésül hangsúlyozta, hogy a Sárváron átadott több mint félmilliárd forintos értékű beruházással hazánk megerősíti helyét az informatikai világban, az informatikai piacon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.