Hirdetés
. Hirdetés

Videokonferencia (vállalati) határok nélkül

|

Ma a legtöbb vállalat videokommunikációs rendszereit - annak ellenére, hogy a szabványok és a végberendezések lehetővé tennék ? szinte kizárólag a céges tűzfalakon belül, saját szervezetei, telephelyei közötti kapcsolattartásra használja. Mi lehet ennek az oka, miért nem lépnek ki ebből a körből, miért nem terjed jobban a vállalatok közötti videokonferencia és telepresence kapcsolat?

Hirdetés

A kérdésre a válasz nem túl bonyolult. Ha egy videokonferencia rendszerrel a vállalati tűzfalon belülről szeretnénk kapcsolatot létesíteni egy másik cég berendezésével, akkor gyakorlatilag az összes portot ki kell nyitni, ráadásul a kapcsolat túloldalán úgy látszik, mintha a nyílt internet felől egy azonosítatlan eszköz próbálna behatolni a biztonsági rendszerünkön. Különösebb képzelőerő nélkül is belátható, hogy ez a biztonsági felelősök rémálma, és általuk komplett visszautasításra kerül egy ilyen kérés. Mivel a videokonferencia rendszerek között interoperabilitási problémák ma már gyakorlatilag nincsenek, vagyis a legtöbbjük egymással képes a lehető legjobb minőségű (High Definition, HD) kép- és hangkapcsolat felépítésével együttműködni, a vállalatokon átívelő konferenciák létrehozásának valóban ez a legfőbb műszaki akadálya. Van emellett egy másik körülmény is, ami nem műszaki, sokkal inkább szervezési kérdés. Nincs ma ugyanis egy olyan központi adatbázis, "telefonkönyv" ahonnan meg tudhatnánk, hogy partnereink közül kik rendelkeznek még video eszközökkel. Ha létre is jön kapcsolat, az csak a ?szájhagyománynak" köszönhető és kevés kivétellel nyílt interneten (tűzfalon kívül elhelyezett, a vállalati hálózattól függetlenül) működő rendszerek között valósul meg. Telepresence megoldások tekintetében a helyzet egy kicsit tovább bonyolódik, mert ezek interoperabilitásához szükséges eszközök még csak ma kezdenek megjelenni a gyártók kínálatában, vagyis a különböző gyártók rendszereinek telepresence-telepresence vagy HD videokonferencia rendszer -. telepresence viszonylatú együttműködése (1080p (full HD) kép, AAC LD hangkódolás, tartalomátvitel) még kuriózumnak számít.

Akkor mi a megoldás? Érdekes módon a biztonságos tűzfal átjáráshoz szükséges eszközök, szabványok, megoldások megtalálhatók a jelentős gyártók kínálatában. Elsősorban globális cégek engedhetik meg maguknak ezek rendszerbe állítását, hiszen az áruk meglehetősen borsos. További probléma velük, hogy menedzselésük nagy szakértelmet és odafigyelést kíván, hiszen mégiscsak egy a külső és belső hálózatot összekapcsoló biztonsági eszközről van szó - ezért is nevezik ezeket "border controller"-nek, vagy "session border controller"-nek. Ezek az eszközök azok, melyek a nyílt internetre vagy a vállalati hálózat demilitarizált zónájába (DMZ) kihelyezve mind tűzfalon belülről, mind a világhálóról elérhetőek és az ebbe beregisztrált video végpontok között kapcsolatot tud létesíteni. A border controllerrel a kapcsolatfelvétel minden esetben "belülről kifelé" történik, vagyis külső - internet felőli - bejutás kérés nincs. Ezek az eszközök a fenti funkción túl képesek média és jelzés transzkódolásra is, vagyis nem akadály pl. egy SIP és egy H.323 végpont H.263 illetve H.264 szerinti átkódolása sem.

A T-Systems elkötelezett a videokommunikációs kultúra terjesztésében. A telepresence rendszereket olyan eszköznek tekinti, amelyek - azzal a tulajdonságukkal, hogy használatuk a személyes találkozás valódi alternatíváját nyújtják - a vállalati folyamatokba beépülve a munkatársak és partnerek közötti kommunikációt képesek teljesen új alapokra helyezni, a kollaborációt sokkal magasabb szintre emelni. Ezzel nemcsak jelentős összegeket lehet megtakarítani az utazási, szállás, de elsősorban az üzleti utak miatt kieső munkaidő költségek csökkentésével, hanem a gyakoribb személyes találkozás gyorsabb döntéseket, egyszerűbb folyamatokat jelent nemcsak vállalaton belül de a szállítói lánc valamennyi résztvevője között a gyártótól, szolgáltatótól a végfelhasználóig.

Éppen a fentiek miatt 2010-ben a T-Systems olyan szolgáltatás beindítását tervezi, amely partnerei számára központi videokonferencia szolgáltatást biztosít, vagyis a fentiekben részletezett probléma megoldásában nyújt segítséget. Olyan rendszer kiépítését tervezi, amelyhez a vállalatok biztonságosan csatlakozhatnak akár az interneten, akár megfelelő minőségi paramétereket (késleltetés, QoS stb.) biztosító linkek segítségével, így a partnerek közötti videohívások lehetővé válnak. Egy későbbi fázisban a szolgáltatás körébe bekerülnek a telepresence rendszerek is, így egy nagy lépéssel közelebb kerülünk a "video for everyone" cél eléréséhez. Mintegy "melléktermékként" létrejön egy olyan online előfizetői adatbázis ("telefonkönyv") is, amely a "kit hívhatok fel" kérdésre is megadja a választ.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.