Hirdetés
. Hirdetés

H1 Systems - A hardvernek is kell a védelem

|

Jól jön a szakértő segítség!

Hirdetés

Zsarolóvírusok, malware-ek, hackertámadások - fontos területek ezek, amelyek ellen napról-napra harcolnak az adatközpontok üzemeltetői. De vannak sokkal közvetlenebb, folyamatosan fenyegető veszélyek, amelyekről szintén nem szabad elfeledkezni, sőt: érdemes már úgy megtervezni az infrastruktúrát, hogy bombabiztos alapokon működjön.

Manapság "divatosnak" számítanak azok a cikkek, amelyekben a legújabb adatlopásokkal, az adatközpontokat megbénító zsarolóvírusos támadásokkal foglalkoznak. Éppen ezért az is egyértelmű, hogy az üzemeltetők igyekeznek megtenni mindent azért, hogy ne történjen velük is valami olyasmi, ami miatt a következő tech-hírek már róluk szólnak.

Fontos jó előre tervezni

Már akkor érdemes végiggondolni az adatközpontok hardvereinek védelmét, amikor még csak tervezzük a szerverek és egyéb elemek beszerzését, valamint a hely kialakítását. Ilyenkor sokszor jelentős előnyt jelenthet, ha olyan szakértőkre bízzuk ezt a fázist, akiknek komoly tapasztalatuk van e téren: a H1 Systems Mérnöki Szolgáltatások Kft. senior ügyfélmenedzsere, Csehi Attila szerint azt már sokan felismerték, hogy minél több üzleti tevékenységet támogatnak IT rendszerekkel, annál nagyobb versenyelőnyre tehetnek szert. Kiemelten fontos számukra, hogy az üzleti alkalmazásaik mindig, mindenhol gyorsan, zökkenőmentesen elérhetőek legyenek.

"Ennek érdekében olyan kiszolgáló infrastruktúrákra van szükségük, amelyek az IT- eszközeik futtatásához szükséges körülményeket költség- és energiahatékonyan biztosítják, hibatűrőek és könnyen üzemeltethetők. Az IT-eszközök fizikai védelme mellett a magas rendelkezésre állás biztosítása is fontos szempont, amelyhez elengedhetetlen az eszközök hatékony hűtése és szünetmentes áramellátása. Kiterjedt tapasztalatunk van géptermek üzemeltetését illetően is, ezeket a szempontokat már a tervezéskor, illetve a kivitelezés során mindvégig szem előtt tartjuk, legyen szó akár pár szerveres környezetről vagy több megawatt méretű infrastruktúráról" - magyarázta a szakember.

Személyre szabott megoldások

A H1 Systems többféle megoldást ajánl annak megfelelően, milyen méretezésben gondolkodik az ügyfél. A 2-10 kW IT-összteljesítménnyel tervező, néhány szerveres környezetet kialakító kkv-k esetében egy integrált modulszéf lehet a legjobb megoldás: ezzel nemcsak az eszközök hűtését, szünetmentes áramellátását, de még a tűzvédelmi rendszer kiépítését és a szükséges felügyeleti rendszert is könnyen ki lehet alakítani. Ráadásul mindez a már meglévő környezetbe is gyorsan beépíthető, és még költözés vagy átalakítás során is villámgyorsan mozdítható.

A 10-150 kW teljesítményű adatközpontok esetében már tervezési folyamat előzi meg a kialakítást, hogy pontosan az ügyfél igényei szerint épülhessen ki az új rendszer, vagy modern és biztonságos módon lehessen átalakítani, bővíteni a meglévőt. Itt már a telephelyek adottságain, a projekt ütemezésén, a költöztethetőség igényén múlik, hogy egy kisebb épített géptermet vagy egy speciális igények alapján berendezett konténer adatközpontot ajánljon a H1 Systems, ami egyaránt magában foglalja a hűtést, áramellátást, oltást és fizikai védelmet is.

Végül pedig ott vannak a "nagyágyúk", ahol nemcsak a terhelés, de az adatközpont sokszínűsége és felépítésének bonyolultsága is meghatározza a továbbiakat. "A 150 kW IT-terhelést meghaladó géptermek esetében már komoly adatközponti infrastruktúráról, tervezésről és kiépítéséről kell beszélnünk. Ekkor azzal segítünk ügyfeleinknek a döntéshozatalban, hogy aktuális helyzetük, fejlődési stratégiájuk, illetve műszaki- és gazdasági paramétereik alapján üzleti döntéselőkészítő anyagot vagy sok esetben jövőbeni terveiknek megfelelően, a nemzetközileg is elfogadott szabványoknak megfelelő DC stratégiát állítunk össze számukra" - foglalta össze Takács Gábor, a H1 Systems Uptime Institute által akkreditált ATD képesítéssel rendelkező kollégája, aki épületgépész tervezőként és adatközponti szakértőként aktív részese a nagyobb komplexitást igénylő adatközpontok tervezésének, illetve kivitelezésének.

Nézzük át és tegyük jobbá!

Nemcsak az új adatközpontok felépítésekor jön jól a tapasztalt segítség: a H1 Systems mérnökeit sokszor keresik meg azzal is, hogy a jelenlegi szerverterembe még további IT eszközöket tennének, és ehhez kell előre meghatározni géptermük maximális terhelhetőségét. Az audit szolgáltatás keretében a szakemberek felmérik az aktuális gépész- és villamoskapacitásokat, illetve költségkalkulációkkal ellátott javaslatokat dolgoznak ki azok bővítésére, fejlesztésére. A scope sok esetben nemcsak a hardver eszközökre és azok redundanciájának ellenőrzésére, hanem az üzemeltetési, karbantartási folyamatok felülvizsgálatára is kiterjed, hiszen ezzel biztosítható a gépek hosszú távú üzemszerű működése. A fejlesztési tervek kidolgozása ügyfeleinkkel szoros együttműködésben, a növekedési terveihez, annak ütemezéséhez igazodva zajlik.

Legyen tehát szó teljesen új adatközpont megtervezéséről vagy egy meglévő rendszer fejlesztéséről, a munkát nem szabad félvállról venni: ebben pedig érdemes olyan szakértői segítséget igénybe venni, amely biztosítja, hogy az infrastruktúra bombabiztosan, gyorsan és átláthatóan szolgál majd ki mindenkit, és ezzel egyértelmű versenyelőnyt szerez.

Cikkünk a Computerworld 2021. július 7-én megjelent, 13. lapszámában olvasható >>>

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.