Hirdetés
. Hirdetés

Netlife Robotics - Digitális asszisztensek új dimenzióban

|

Bartha Leventét, a Netlife Robotics ügyvezetőjét Léna születéséről és jövőjéről kérdeztük.

Hirdetés

Léna, a Netlife Robotics friss fejlesztése 3D animációs arcot és testet ad a cég magyar nyelven is beszélő digitális asszisztens megoldásának, amelyet az ügyfelek call centerekben, ügyfélszolgálatokon, recepciókon, információs pultokon és más alkalmazásokban eddig minimális hardveren, hangszóró és mikrofon segítségével, de akár humanoid robotba építve is használhattak.

A népszerű digitális asszisztenseket, az Alexát, a Sirit, a Google Home-ot és a Cortanát azonban napjainkban leggyakrabban számítógépen, telefonon vagy speciális eszközökön, például okoshangszórókon használjuk. A mesterséges intelligenciával támogatott beszéd és hangfelismerő technológia piaca dinamikusan nő, mérete a Markets and Markets előrejelzése szerint 2024-re eléri a 21,5 milliárd dollárt, ami a 2018-ban regisztrált 7,5 milliárd dollárhoz képest évente átlagosan 19,18 százalékos növekedést ígér. Bartha Leventét, a Netlife Robotics ügyvezetőjét Léna születéséről és jövőjéről kérdeztük.

Computerworld: Mit nyer meglévő voicebot megoldásuk azzal, hogy digitális avatárt kap?

Bartha Levente: A hangalapú információszolgáltatás digitális megoldásainak elterjesztésével az emberek életét tesszük könnyebbé. Minthogy az ember érzelmileg is jobban kapcsolódik a megszemélyesített dolgokhoz, érdemes a megfoghatatlan szoftvernek is testet vagy legalább arcot adni.

Megszemélyesített gép és ember kapcsolatának élményét három éve a Pepper robottal nyújtjuk ügyfeleinknek. De amíg egy humanoid robotba csak a tehetősebb cégek tudnak beruházni, addig egy digitális avatár, amely hasonló élményt szerez, már szélesebb körben hozzáférhetővé válhat. Ezért döntöttünk úgy, hogy meglévő, mesterségesintelligencia-alapú szoftverünknek a fizikai robottest mellett virtuális testet is adunk.

CW: Mikor és milyen képességekkel érkezik az új fejlesztés?

Bartha Levente: Léna szeptemberben fog bemutatkozni olyan digitális avatárként, amely a szemünkbe néz, amikor közelebb lépünk hozzá, kellemes női hangon üdvözöl, és megkérdi, miben segíthet. Kérdéseinket pedig ugyanúgy megválaszolja, mint adott helyzetben egy élő recepciós vagy eladó tenné.

Az avatár, a megjelenítő kijelző beépített speciális kameráival, valamint a háttérben futó algoritmusaival felismeri az emberi alakot, észleli az arcokat, az életkort, a felhasználó nemét, és az arckifejezésből következtet a felhasználó érzelmi állapotára, hangulatára. Ha rámosolygunk, akkor visszamosolyog, ha grimaszokat vágunk, akár el is nevetheti magát.

Társalgás közben érezzük Léna figyelmét, finom gesztusaival olyan érzést kelt, mintha egy élő személlyel beszélgetnénk. Egy fizikai robotnál jóval nagyobb szabadságot ad, mert a társas kommunikációt sokkal mélyebb szinten tudjuk vele szimulálni. A kutatások is alátámasztják, hogy a személyes kommunikáció 60-80 százalékban testbeszédből áll. Ráadásul egy 3D-s animációban a nonverbális jelek megjelenítésére korlátlanok a lehetőségek.

CW: Milyen alkalmazási területekre ajánlja Lénát a Netlife Robotics?

Bartha Levente: Avatárban testet öltő voicebot megoldásunk elsősorban olyan szervezeteknél talál majd alkalmazásra, amelyek jelenleg élő munkaerővel szolgálják ki a tájékoztatás rutinszerű feladatait: recepciók, ügyfélszolgálatok, turisztikai információs pontok, bevásárló központok, kormányablakok, üzletek, telefonközpontok. Egy digitális asszisztens ott tud a legtöbbet segíteni, ahol sablonos kérdések tömegére sablonos válaszokat kell adni. Semmiképpen nem következik ebből, hogy az ügyfélszolgálatosok, bolti eladók, infópultosok elvesztik a munkájukat, Léna a rájuk nehezedő terhet csökkenti azzal, hogy térben és időben plusz kommunikációs csatornát nyit. Egy éjszakai műszak egy vidéki panzióban például tökéletes munkahely Lénának, senki nem fogja tőle sajnálni ezt a posztot.

Távlati terveink szerint az ügyfélélményt egészen fantasztikussá tennénk. Hiszünk abban, hogy eljön az idő, amikor olyan megoldást használhatunk, amilyet mondjuk a Star Wars-ban Leia hercegnő hologramja jelenített meg először a nagyközönségnek. Léna egy újabb lépcső, amely közelebb visz az ilyen rendszerek kifejlesztéséhez.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.