Hirdetés
. Hirdetés

A DARPA alacsony Föld körüli pályán keringő műholdakkal működő internetet fejleszt

|

A szatelithálózatok összekapcsolására a DARPA csapatai egyedülálló optikai műholdas kommunikációs terminál kifejlesztésébe kezdtek.

Hirdetés

A DARPA hivatalosan is kihirdette a Space-Based Adaptive Communications Node (Space-BACN) kezdeményezés 1. fázisának nyertes 11 csapatát. A Space-BACN célja egy olyan alacsony költségű, átkonfigurálható optikai kommunikációs terminál kifejlesztése, amely képes a különböző műholdkonstellációk közötti jelátvitelre, és megfelel a legtöbb optikai műholdközi kapcsolatra vonatkozó szabványnak.

A Space-BACN az alacsony Föld körüli pályán (LEO) keringő műholdak "internetét" fogja létrehozni annak érdekében, hogy lehetővé tegye a zökkenőmentes kommunikációt a katonai/kormányzati és a kereskedelmi/polgári műholdkonstellációk között, amelyek jelenleg nem tudnak egymással kapcsolatba lépni. Az ügynökség tudományos, valamint nagy- és kisvállalkozói csapatokat választott ki, és néhány pályázó már meg is kapta első szerződését a Védelmi Minisztériummal.

Hirdetés

"Szándékosan tettük a Space-BACN felhívásainkra való pályázást a lehető legegyszerűbbé, mert mind a már befutott védelmi cégeket, mind az innovatív kis technológiai cégek széles körét meg akartuk szólítani, amelyek közül soknak nincs ideje vagy erőforrása arra, hogy a bonyolult kormányzati szerződéskötési folyamatokat kitalálják" - mondta Greg Kuperman, a DARPA Stratégiai Technológiai Hivatalának Space-BACN programvezetője.

"Más tranzakciókat is használtunk, és nagyon elégedettek voltunk a válaszoló szervezetek sokféleségével és a pályázatok minőségével. A sikeres 0. fázis után, ahol láthattuk, hogy a csapatok sprintben állították össze a Space-BACN kezdeti architektúra-tervezését, izgatottan várom, hogy az 1. fázisban megkezdhessük a tényleges rendszer kiépítését" - tette hozzá.

A DARPA szerint az első műszaki terület egy rugalmas, kisméretű, kissúlyú, kis áramigényű és kevés költségből megvalósítható (SWaP-C) optikai blende fejlesztése, amely egymódusú szálba kapcsolódik. A második műszaki terület egy olyan rekonfigurálható optikai modem kifejlesztése, amely akár 100 Gbps sebességet is támogat egyetlen hullámhosszon. A DARPA a harmadik technológiai területen a pályázókkal együttműködve azonosítani akarja azokat a kulcsfontosságú parancsnoki és vezérlő komponenseket, amelyek szükségesek a műholdhálózatok közötti optikai kapcsolat megkönnyítéséhez, valamint a Space-BACN és a kereskedelmi partnerkonstellációk közötti interfészhez.

A Space-BACN első szakasza 14 hónapig tart, és az első két műszaki terület előzetes tervezési felülvizsgálatával, valamint a rendszerelemek közötti teljes mértékben meghatározott interfész kialakításával fejeződik be. A harmadik műszaki terület létrehozza a műholdhálózatok közötti parancsnoki és irányítási sémát, illetve szimulált környezetben végrehajtja a kapcsolódási bemutatót, hogy a sémát egy kezdeti forgatókönyvnek megfelelően validálni lehessen - írja az Interesting Engineering.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.