Hirdetés
. Hirdetés

A francia Eutelsat tárgyalásokat folytat a brit OneWebbel való fúzióról

|

A becslések szerint a műholdas összeköttetés piaca 2030-ra mintegy 16 milliárd dollár értékű lesz.

Hirdetés

A francia Eutelsat műholdas vállalat közölte, hogy tárgyalásokat folytat a brit rivális OneWebbel egy lehetséges fúzióról, amely segíthetne mindkét vállalatnak felvenni a versenyt az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX Starlink és az Amazon.com Project Kuiper projektjével.

Az Eutelsat hétfői nyilatkozata azután született, hogy két, a tárgyalásokhoz közel álló forrás a hétvégén a Reutersnek azt mondta, hogy készen áll a OneWeb megvásárlására, amelyet a legutóbbi finanszírozási körben 3,4 milliárd dollárra értékeltek, és amelyben az Eutelsat már 23 százalékos tulajdonos.

Hirdetés

"A közelmúltbeli piaci pletykákat követően az Eutelsat Communications megerősíti, hogy tárgyalásokat folytatott a OneWebben lévő társtulajdonosokkal egy lehetséges teljes részvénykombinációról, amelynek célja egy globális vezető vállalat létrehozása az összeköttetés területén" - közölte az Eutelsat. A OneWeb nem kívánt nyilatkozni.

"A befektetők nem értékelik a bizonytalanságot, és ha az Eutelsat egyenlő felek egyesülésében van a OneWebbel, akkor az Eutelsat befektetői részesedést kapnak egy új egységben, amelynek másik fele eléggé ismeretlen számukra ... Megértem tehát, hogy az Eutelsat részvényei miért estek a hírre" - mondta egy londoni kereskedő.

A tárgyalások középpontjában egy olyan tranzakció áll, amelynek eredményeképpen az Eutelsat és a OneWeb részvényesei is 50 százalékos részesedést szereznének az új, egyesített vállalatban. Az Eutelsat szerint nem volt biztosíték arra, hogy a tárgyalások végleges megállapodáshoz vezetnek.

Egy megállapodás mindkét vállalatot megerősítené az alacsony pályán keringő műholdak konstellációjának kiépítéséért folytatott versenyben. Az egyesülés azonban politikailag érzékeny lenne, mivel az indiai milliárdos Sunil Bharti Mittal mellett Franciaország, Kína és Nagy-Britannia is részvényesei lennének az egyesült csoportnak.

"Trösztellenes szempontból ezt az ügyletet valószínűleg alaposan megvizsgálják, és valószínűleg politikai konszenzusra lesz szükség mind az Egyesült Királyság, mind az EU részéről egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Királyság új miniszterelnököt választ" - írta a Credit Suisse egy jegyzetében.

Az Eutelsat becslése szerint a "műholdas összeköttetés" piaca 2030-ra mintegy 16 milliárd dollár értékű lesz. A műholdfelbocsátások iránti kereslet várhatóan felgyorsul, miután a közelmúltbeli szankciók háttérbe szorították az orosz űrhajózási ipart, és az óriás műholdkonstellációk új csatornát kínálhatnak a szélessávú internet űrből történő sugárzására.

Az Eutelsat legnagyobb részvényese a francia állami tulajdonú Bpifrance befektetési bank, amelynek 20 százalékos részesedése van. A Refinitiv adatai szerint a negyedik legnagyobb részvényes a kínai China Investment Corp szuverén alap. A OneWebet a brit kormány és az indiai Bharti Global mentette meg a csődtől. Az egyesüléssel a brit kormánynak kisebbségi részesedése maradna az egyesült vállalkozásban - mondta egy, az ügyhöz közel álló forrás.

Egy másik forrás szerint Nagy-Britannia az ügylet után is különleges jogokat tartana fenn a OneWeb felett, többek között vétójogot a biztonsági okokból kockázatosnak ítélt ügyfeleknek történő értékesítésre, valamint vétójogot a központ helyének megváltoztatására. Ezek a különleges jogok vétójogot jelentenének az olyan üzleti kapcsolatokkal szemben is, amelyek veszélyeztethetik az Ausztráliát, Kanadát, Új-Zélandot, Nagy-Britanniát és az Egyesült Államokat tömörítő úgynevezett "Five Eyes" hírszerzési szövetséget, valamint beleszólási jogot az ellátási láncba és az indítási döntésekbe.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.