Hirdetés
. Hirdetés

A Magyar Állam és a 4iG közösen vehetik meg a Vodafone Magyarországot

|

A Matáv privatizációja óta ez lehet az iparág legnagyobb horderejű tranzakciója Magyarországon.

Hirdetés

Az ügyben érintett feleket semmire sem kötelező, előzetes megállapodás jött létre a Vodafone Europe BV, valamint a 4iG Nyrt. és a Magyar Államot képviselő Corvinus Zrt. között a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt. teljes részvénycsomagjának megvásárlásáról. A Budapesti Értéktőzsdén bejelentett, a 4iG nemzeti, piacvezető infokommunikációs vállalat létrehozására irányuló törekvéseibe illeszkedő tranzakció értéke mintegy 715 milliárd forint.

Várhatóan 2022 végéig le is zárulhat az akvizíció, a folyamat nemcsak a végleges adásvételi szerződés aláírását foglalja magába, hanem az ilyenkor kötelezően lefolytatandó hatósági eljárásokat, és persze a Vodafone Magyarország átvilágítását is. Ezt követően a Magyar Állam 49 százalékos tulajdonnal fog rendelkezni a második legnagyobb magyarországi távközlési vállalatban, és a 4iG kezében lesz majd a részvények 51 százaléka.

Hirdetés

Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója szerint csak a Matáv privatizációja mérhető a Vodafone Magyarország megvásárlásához, amely a rendszerváltás óta eltelt évtizedek legjelentősebb távközlési tranzakciója lehet hazánkban. Az akvirálás eredményeként az ország második legnagyobb szolgáltatójává váló, döntően magyar tulajdonban lévő infokommunikáció vállalatcsoport jönne létre. Az Antenna Hungáriát és a Digit is magában foglaló 4iG meghatározó szereplővé válhat a mobiltávközlés területén is a Vodafone Magyarország felvásárlása révén.

Az infokommunikációs vállalatcsoport az iparág minden szegmensében felgyorsíthatja integrációs folyamatait, a legkorszerűbb innovatív megoldásoknak és technológiáknak köszönhetően pedig meghatározó szerepe lehet a magyar gazdaság digitális transzformációjában. A tervezett tranzakció a keresztértékesítési lehetőségek, a teljes vezetékes- és mobilszolgáltatói konvergenciák, valamint a méretarányok révén jelentős növekedési potenciált és kiaknázható szinergiákat biztosít a 4iG számára a B2B és B2C szegmensekben

- áll a hivatalos közleményben.

A magyar piac második legnagyobb szereplőjeként a Vodafone 3,8 milliónál is több előfizetőt szolgál ki, lakosságit és üzletit vegyesen, ez több mint 5 millió előfizetést takar, 3 millió mobil, 700 ezer tv, 700 ezer szélessávú internet és 600 ezer vezetékes telefon eloszlásban. A 4iG már meglévő, bevételt biztosító előfizetéseivel (RGU - Revenue Generating Unit) együtt ez a szám 7,6 millióra nőne a felvásárlást követően.

Az 5G szolgáltatás területén a hazai szereplők közül elsőként lépő, több mint 3 ezer főt foglalkoztató Vodafone éves árbevétele 278 milliárd forint volt a 2020-221-es üzleti évben, EBITDA-ja pedig több mint 93 milliárd forint.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.