Hirdetés
. Hirdetés

A SpaceX annyi műholdat indított, hogy a csillagászok nem tudják elvégezni a munkájukat

|

A világűr tanulmányozására készített felvételek szinte használhatatlanok.

Hirdetés

Egy új tanulmány szerint Elon Musk űrkutatási és űrhajózási vállalata, a SpaceX olyan sok műholdat állított pályára, hogy az már zavarja a csillagászokat a kozmosz tanulmányozásában.

Az Astrophysical Journal Letters című folyóiratban január 14-én megjelent tanulmány a SpaceX Starlink műholdjainak hatását vizsgálja a világűr tanulmányozására használt Zwicky Tranziens Létesítmény (ZTF) nevű nagy teljesítményű kamerája által készített több százezer képre. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a Starlink műholdak számának növekedésével egyre több ZTF-képet szennyezett be a műhold jelenléte - számolt be a Daily Caller.

Hirdetés

"Becsléseink szerint, amint a Starlink-konstelláció mérete eléri a 10 ezret, lényegében az összes szürkületben készült ZTF-felvétel érintett lehet" - írták a szerzők, akik szerint "az elemzett időszakban megfigyelt műholdcsíkok növekedése ellenére a ZTF jelenlegi tudományos működését még nem befolyásolja erősen".

A The Wall Street Journalnak azonban több szakértő is azt mondta, hogy a műholdak ronthatják a csillagászok és űrkutatók lehetőségeit, képességeit az aszteroidák és más égi jelenségek észlelésére.

"Itt mindenképpen van egyfajta bolygóvédelmi aspektus" - mondta Eric Bellm, a Washingtoni Egyetem csillagásza a WSJ-nek, azzal érvelve, hogy a műholdak száma megakadályozhatja a korai reagálást egy fenyegető aszteroidára.

A műholdak emellett "zavarhatják a földi megfigyeléseket is, mivel megnövelik a mesterséges műholdak és a természetes objektumok, például aszteroidák és üstökösök megkülönböztetésének bonyolultságát" - mondta a NASA szóvivője a Wall Street Journalnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.