Hirdetés
. Hirdetés

Az optikai kábelek hiánya katasztrófát jelenthet a technológiai cégek számára

|

A jelenlegi problémák az új adatközpontok fejlesztésére is hatással lesznek, akadályozva a VPN-, felhőtároló-, webtárhely- és hasonló cégek terjeszkedési terveit.

Hirdetés

Az üvegszálas kábelek akut hiánya világszerte jelentős szűk keresztmetszeteket okozhat a kritikus kommunikációs infrastruktúra-projektekben. A Cru Group piackutató cég elemzése szerint a szálak ára 70 százalékkal emelkedett az elmúlt mintegy 18 hónapban, mivel az internetalapú szolgáltatások iránti kereslet növekszik, és az országok előrehaladnak az 5G kiépítésével.

"Tekintettel arra, hogy a kiépítés költsége hirtelen megduplázódott, most már kérdéses, hogy az országok képesek lesznek-e teljesíteni az infrastruktúra kiépítésére kitűzött célokat, és hogy ez hatással lehet-e a globális összeköttetésre" - magyarázta a Cru.

Hirdetés

Bár maga a technológia kevés figyelmet kap, az optikai kábelezés gyakorlatilag minden nagyobb infrastrukturális projekt alapeleme, a nagysebességű szélessávtól az 5G-ig és a világ legnagyobb technológiai vállalatainak szolgáltatásait megalapozó tenger alatti kábelekig.

A jelenlegi problémák az új adatközpontok fejlesztésére is hatással lesznek, akadályozva a VPN-, felhőtároló-, webtárhely- és hasonló cégek terjeszkedési terveit.

A jelenlegi hiány több különböző tényezőre vezethető vissza, a kereslet meredek növekedésétől (a fogyasztás 8,1 százalékkal nőtt az előző évhez képest) a gyártási folyamat kulcsfontosságú összetevőinek, például a héliumgáznak és a szilícium-tetrakloridnak a hiányáig.

A világ legnagyobb üvegszálas kábelgyártója, a Corning vezérigazgatója a Financial Timesnak azt mondta, hogy "még soha nem látott ehhez hasonló inflációs válságot", és hogy cége kétségbeesetten dolgozik a gyártási kapacitás növelésén.

A kiszámíthatatlan áringadozások mellett a hiány az átfutási idők jelentős növekedéséhez is vezetett. Bár a gyártókkal szoros kapcsolatot ápoló nagyvállalatok valószínűleg jobban járnak, a kevésbé befolyásos kisvállalkozásoknak a jelentések szerint akár egy évet is várniuk kell a megrendelések teljesítésére. Az egyetlen pozitívum az, hogy az iparági bennfentesek úgy vélik, a hiány átmeneti - inkább csak válság, mint hosszú távú probléma -, ami korlátozhatja az elszenvedett visszaesés mértékét.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.