Hirdetés
. Hirdetés

Elkészült a GPS-nél pontosabb navigációs rendszer

|

Ez az innovatív technológia elengedhetetlen a helymeghatározáson alapuló alkalmazások kiépítéséhez.

Hirdetés

A GPS-nél megbízhatóbb és pontosabb alternatív helymeghatározó rendszert hoztak létre a Delft Műszaki Egyetem, a Vrije Universiteit Amsterdam és a VSL kutatói. Az új mobilhálózati infrastruktúra bemutatására használt - városi környezetre tervezett - működő prototípus 10 centiméteres pontossággal dolgozott.

A csapat állítása szerint ez az innovatív technológia elengedhetetlen a helymeghatározáson alapuló alkalmazások, köztük az autonóm autók, a kvantumkommunikáció és a következő generációs mobilkommunikációs hálózatok kiépítéséhez. Az olyan globális műholdas navigációs rendszerek, mint az amerikai GPS és az uniós Galileo fontos infrastruktúrák, azonban a kutatócsoport szerint ezeknek a műholdfüggő rendszereknek megvannak a hátrányaik és gyengeségeik. A Földön a rádióadásuk gyenge, és ha visszaverődnek vagy építmények akadályozzák őket, a pontos helymeghatározás már nem lehetséges.

Christiaan Tiberius, a Delft-i Műszaki Egyetem projektkoordinátora szerint ez a GPS-t megbízhatatlanná teheti városi területeken, ami nagy gondot jelent, ha automatizált járművekben alkalmazzák. Aláhúzta, hogy a GPS-t a lakosság és a kormányzat is használja a különböző helymeghatározáson alapuló szolgáltatások és navigációs eszközök számára Ezért a csapat szerint szükség van egy tartalék rendszerre. A SuperGPS projekt célja egy olyan alternatív helymeghatározó rendszer létrehozása volt, amely a GPS-nél megbízhatóbb és pontosabb lehet, mivel a műholdak helyett a mobil távközlési hálózatot használja.

Hirdetés

Jeroen Koelemeij, a Vrije Universiteit Amsterdam munkatársa szerint a csapat rájött, hogy néhány fejlesztéssel a távközlési hálózatot egy rendkívül pontos, a GPS-től független alternatív helymeghatározó rendszerré lehet alakítani. A fejlesztők elmondták, hogy olyan rendszert dolgoztak ki, amely a jelenlegi mobil- és Wi-Fi hálózatokhoz hasonlóan teremti meg az összeköttetést, valamint a GPS-hez hasonló pontos helymeghatározást és időelosztást. Az egyik ilyen előrelépés a mobilhálózat összekapcsolása egy nagyon pontos atomórával, hogy a helymeghatározáshoz szükséges üzeneteket pontos időzítéssel sugározhassa, hasonlóan ahhoz, amit a GPS műholdak tesznek az általuk hordozott atomórák segítségével.

"Ezekkel a technikákkal a hálózatot egy országos elosztott atomórává alakíthatjuk számos új alkalmazással, például a mobilhálózatokon keresztül történő nagyon pontos helymeghatározással" - közölte Erik Dierikx, a VSL munkatársa. "A most bemutatott hibrid optikai huzal nélküli rendszerrel elvileg bárki vezeték nélkül hozzáférhet a VSL-ben előállított nemzeti időhöz. Ez alapvetően egy rendkívül pontos rádióórát képez, amely a másodperc egy milliárdod részének megfelelően pontos" - tette hozzá Dierikx. A technológia ráadásul a jellemzően alkalmazottnál lényegesen nagyobb sávszélességű rádióhullámokat használ.

Gerard Janssen, a Delfti Műszaki Egyetem munkatársa szerint az épületek a rádióhullámok visszaverésével félrevezethetik a navigációs berendezéseket, de a rendszerük széles sávszélessége segít kiválogatni ezeket a zavaró jelvisszaverődéseket, és emiatt jobb helymeghatározási pontosságot nyújt - írja a Techtimes.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.