Hirdetés
. Hirdetés

Ez lesz a következő nagy dobás az üzenetküldésben

|

Az olyan alkalmazások, mint a Telegram és az Instagram, ugyan fontosak a kommunikációban, de nagyon könnyű leállítani őket az olyan helyeken, mint Oroszország.

Hirdetés

Az üzenetküldő alkalmazások jelentőségére az ukrajnai háború ismét felhívta a figyelmet, de jelenleg minden konfliktusban és általában mindenhol fontosak. Világszerte emberek milliárdjai használják az olyan alkalmazásokat, mint a Viber, a Signal, a WhatsApp, a Telegram stb., hogy (nem csak) válságok idején kommunikáljanak szeretteikkel, és hogy információkat kapjanak barátaiktól és hivatalos forrásokból. A Protocol a megállíthatatlan üzenetküldés lehetőségeit tekintette át.

Ukrajnában a Telegram különösen fontos szerepet játszott. Számos, háborúval kapcsolatos csoportnak több mint 250 ezer felhasználója van, és a hírek kulcsfontosságú forrásává váltak a mélyen kusza információs környezetben. Ugyanakkor a csalások is elharapóznak, a hackerek pedig kibertámadások megtervezésére és más bűnös célokra használják e platformokat. Moxie Marlinspike kriptográfus és a Signal társalapítója arra figyelmeztetett, hogy a Telegram kevésbé lehet privát, mint azt a felhasználók gondolják. Minden, amit a platformon keresztül küldtek, egy adatbázisban tárolódik, és "Minden üzenet, fotó, videó, dokumentum, amit az elmúlt 10 évben küldtek vagy kaptak; minden kapcsolat, csoporttagság stb. elérhető bárki számára, aki hozzáfér az adatbázishoz" - tweetelte Marlinspike, ezért (milyen váratlan), azt javasolja, hogy inkább a Signal-t használják.

Hirdetés

A valóban privát üzenetküldés fontossága azonban sokak számára kezd világossá válni. Ez egyre sürgetőbb prioritás lesz az olyan cégek számára is, mint a Meta, amely gyorsan kiterjesztette a titkosított Instagram teszteket Ukrajnára és Oroszországra.

Az olyan alkalmazások, mint a Telegram és az Instagram, ugyan fontosak a kommunikációban, de nagyon könnyű leállítani őket az olyan helyeken, mint Oroszország. És erre láttunk is már példát éppen az elmúlt napokban. Az orosz kormány már blokkolta a Facebookot, és állítólag a Twitterhez, az alkalmazásboltokhoz és más szolgáltatásokhoz való hozzáférést is. Nem nehéz elképzelni, hogy a legközelebb az üzenetküldő alkalmazásokhoz való hozzáférést zárják el.

Ez lehet az a pont, ahol a decentralizáció valóban sokat számíthat. Egyelőre a kriptovilág sem oldja meg e téren a valódi problémát. A decentralizált üzenetküldő alkalmazások azonban olyan rugalmas, blokkolhatatlan eszközök lehetnek, amelyekre Ukrajnában, Oroszországban és máshol is szükségük van az embereknek, hogy online kapcsolatban maradhassanak még a háború közepette is.

Matthew Hodgson, a Matrix nevű decentralizált üzenetküldő hálózat és az azt használó népszerű Element alkalmazás társalapítója elmondta, hogy az elmúlt néhány hétben hatalmas növekedést tapasztalt Ukrajnában: naponta több tízezer letöltést, "ami elég ahhoz, hogy a nulláról a top 10, top 20 közé kerüljünk" az App Store-ban. Hodgson és a Matrix egy kanadai nonprofit szerverrel együttműködve többek között azon dolgozik, hogy a Matrix szervereit Ukrajnában felállítsák, hogy a felhasználók számára lehetővé tegyék általa az "önálló kommunikációs képességet".

A Matrixot úgy állították be, hogy ha a kormány lekapcsol egy szervert, a hálózat lefelé tud skálázni, vagy át tud váltani egy másikra. A csapat dolgozik a peer-to-peer csevegésen is, így a felhasználók akár Bluetooth-kapcsolaton keresztül is kommunikálhatnak, internetkapcsolat nélkül. Az ilyen módon való működés nagy áldozatokkal járhat, különösen a sebesség és a betöltési idő terén, de a kompromisszum talán megéri a felhasználóknak, akiknek egyszerűen csak egy megállíthatatlan beszélgetési módra van szükségük.

Hodgson elmondta, hogy teljes mértékben arra számít, hogy Oroszország hamarosan blokkolni fogja a legtöbb üzenetküldő alkalmazást, és hogy a decentralizált rendszerek maradhatnak csak fenn. Elmondta, a Matrix gyakorlatilag mindenben felgyorsítja a fejlesztést, hogy megpróbáljon segíteni az ukrajnai felhasználóknak. Még egy új decentralizált videócsevegő szolgáltatással is megjelennek.

Az interoperábilis, nyílt forráskódú üzenetküldő rendszer megteremtésének igénye már régóta létezik, de mostanában kezd igazán felpörögni. Az EU arra törekszik, hogy a nagy platformokat arra kényszerítse, nyissák meg API-ikat és működjenek együtt. A Twitter pedig keményen dolgozik azon, hogy decentralizált platformmá alakítsa magát. A Matrix tűnik a vezető jelöltnek arra, hogy néhány ilyen új rendszer alapjául szolgáljon, ahogyan a HTTP az internet vagy az SMTP az e-mail alapját adja. Hodgson szerint a decentralizált üzenetküldés számára talán most jött el a fordulópont - számolt be a Protocol.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.