Hirdetés
. Hirdetés

Fegyvert fog egy francia falu a Starlink műholdserege ellen

|

Le akarják tiltani a lakók a projektet.

Hirdetés

Saint-Senier-de-Beuvron egy festői kis falu Franciaország északnyugati részén, Normandiában. A csendes kis településen most azonban lázadás folyik, ugyanis a helyeik tiltakoznak az ellen, hogy Elon Musk a SpaceX programja keretében Starlink-állomást alakítson ki a mindössze 350 fős faluban.

Az űripari cég világméretű műholdas projektje, amelyet a globális internetszolgáltatás céljára indított el, erőteljes egészségügyi aggályokat váltott ki a lakosság körében.

Hirdetés

A Starlink műholdserege az alacsony vagy közepes Föld körüli pályán keringő műholdak segítségével kíván internetszolgáltatás nyújtani több milliárd ember számára, főként olyan térségekben, ahol eddig erre nem volt technikai lehetőség. Mindez magában foglalja a 12 ezer műhold Föld körüli pályára állítását, valamint az ezekkel kapcsolatot létesítő földi állomások kiépítését is.

A normandiai tájképbe azonban igencsak belerondítana a teleszkópok látványa a lakosok és a helyi hatóságok szerint, illetve aggódnak az antennák egészségügyi hatása miatt is.

Hivatalos, kollektív lépést is tettek az ügyben, arra hivatkozva utasították vissza a fejlesztést, hogy nem áll rendelkezésre kelő információ az emberi és állati egészségre gyakorolt hatásról, a térség pedig mezőgazdaságból él.

Egyes lakosok azzal érveltek, hogy a földi állomás egyenesen tönkreteszi a vidéki életmódjukat, elrontva a látképet és a rádióhullámok egészségügyi hatásaihoz először hosszútávú kutatás lenne szükséges.

Mivel a SpaceX-nek építési engedélyt kell kérnie az antennaállomás telepítéséhez, valószínűleg soha nem fog zöld utat kapni ebben a faluban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.