Hirdetés
. Hirdetés

Hat szolgáltatót minősített kapuőrré az Európai Bizottság

|

Ezzel párhuzamosan a brüsszeli testület piaci vizsgálatokat indított a Microsoft és az Apple bejelentéseinek további értékelésére.

Hirdetés

Az Európai Bizottság első alkalommal minősített a digitális piacokról szóló jogszabály értelmében úgynevezett kapuőrré hat szolgáltatót, az Alphabet, az Amazon, az Apple, a ByteDance, a Meta és a Microsoft vállalatokat, a minősítés a cégek 22 alapvető platformszolgáltatását érinti - jelentette be az uniós bizottság.

A digitális piacokról szóló uniós jogszabály értelmében az Európai Bizottság kapuőrnek minősítheti a digitális platformokat, ha azok fontos kapuként szolgálnak a vállalkozások és a fogyasztók között az alapvető platformszolgáltatások tekintetében.

A minősítésről szóló döntést az Európai Bizottság azt követően hozta meg, hogy az Alphabet, az Amazon, az Apple, a ByteDance, a Meta, a Microsoft és a Samsung potenciális kapuőri státuszra vonatkozó bejelentést tett.

Kik azok a kapuőrök? Ezt kell tudni a digitális piacokról szóló jogszabályról! >>>

Ezzel párhuzamosan a brüsszeli testület piaci vizsgálatokat indított a Microsoft és az Apple bejelentéseinek további értékelésére, mivel úgy ítélte meg, hogy a küszöbértékek teljesítése ellenére egyes alapvető platformszolgáltatásaik - a Microsoft esetében a Bing, Edge és Microsoft Advertising, az Apple esetében pedig a iMessage - nem minősülnek kapunak.

A testület továbbá mérlegeli azt is, hogy az Apple iPadOS-t kapuőrnek kell-e minősíteni, noha nem éri el a küszöbértékeket. Az Európai Bizottság emellett arra a következtetésre jutott, hogy nem minősíti alapvető platformszolgáltatásnak a Gmailt, az Outlook.comot és a Samsung Internet Browsert. Ebből következően a Samsung egyetlen alapvető platformszolgáltatás tekintetében sem minősül kapuőrnek.

Hirdetés

A kapuőröknek a minősítésüket követően hat hónap áll a rendelkezésükre, hogy biztosítsák a digitális piacokról szóló jogszabály szerinti előírásokat és tilalmakat tartalmazó teljes listának való megfelelést.

Bizonyos kötelezettségek alkalmazása azonban már a minősítéssel egyidejűleg kezdetét veszi, mint például a bármely tervezett összefonódással kapcsolatosan az Európai Bizottság tájékoztatására vonatkozó kötelezettség.

A jövőben a digitális piacokról szóló jogszabály alapján további vállalatok is tehetnek bejelentést az érintett küszöbértékekre vonatkozó önértékelésük alapján.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.