Hirdetés
. Hirdetés

Így megy a lítiumlelőhelyek felderítése az űrből MI segítségével

|

A csodafém a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével járó tisztább energiára való áttérés globális törekvésének középpontjában áll, de a kereslet meghaladja a kínálatot.

Hirdetés

Az izraeli Asterra startup cég szabadalmat nyújtott be arra, hogy műholdak radaradatait felhasználva lítiumlelőhelyeket azonosítson. A szabadalom alapjául széleskörű terepi tesztek szolgáltak, és a Marson található víz felkutatására irányuló kutatásokon alapul.

"A bányászatra való kiterjesztés természetes továbblépése annak a képességünknek, hogy a mesterséges intelligencia analitikát használjuk a talaj nedvességének föld alatti megfigyelésére. Ez egyben teljesíti küldetésünket is, hogy az emberiség szeme legyünk a környezet védelme érdekében" - mondta Elly Perets, az ASTERRA vezérigazgatója.

A világ országai igyekeznek biztonságos lítiumforrásokra támaszkodni. Az Egyesült Államok Energiaügyi Minisztériuma például nemrég tette közzé a lítiumakkumulátorok nemzeti tervét, amely 2030-ig prioritássá teszi a lítium USA-n belüli beszerzését, mivel ez az ásványi anyag gyakran nem áll rendelkezésre a feldolgozóipar igényeinek megfelelő mennyiségben. A lítium beszerzése kulcsfontosságú az elektromos járművek akkumulátoraihoz. Az olaszországi Italvolt például megállapodást kötött az amerikai CTR-rel a lítiumlelőhelyekhez való hozzáférésről. Az Egyesült Királyságban két cég is lítiumot szeretne kinyerni a Cornwallban található sósvízlelőhelyekről.

Hirdetés

Az Asterra mesterséges intelligencia (MI) és gépi tanulás (ML) algoritmusai a műholdas Polarimetry Synthetic Aperture Radar (PolSAR) adatokból kinyerik a lítiumkoncentráció jelét a föld alatt, és képesek pontosan meghatározni a magas lítiumtartalmú helyeket. Ez a technológia lehetőséget teremt a lítium megtalálására, mielőtt még költséges és munkaigényes feltárásokba fektetnénk be, amelyek környezetpusztítással és polgári konfliktusokkal járhatnak.

"A lítium a csodafém, amely a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésével járó tisztább energiára való áttérés globális törekvésének középpontjában áll, de a kereslet meghaladja a kínálatot. Ez a lítium árának közel 500 százalékos emelkedését okozza, és árt a globális felmelegedés megállítására irányuló erőfeszítéseknek. A lítium iránti globális kereslet kielégíthetetlen, a kínálati válság pedig jelen van és jelentős. Az Asterra most sokkal hatékonyabb és pontosabb módon fókuszálhatja a vállalatok erőfeszítéseit a fém bányászatára" - mondta Guy.

Az adatokat az Európai Űrügynökségen keresztül az olyan műholdakon elhelyezett szintetikus rekesznyílású radar (SAR) érzékelőkről szerzik be, mint a Radasat, amely az 5,3 GHz-es C-sávban ingyenes hozzáférést ad az adatokhoz a kutatás és fejlesztés számára. A finnországi ICeye szintén radaros műholdakból álló konstellációt indít a megfigyelési alkalmazásokhoz.

Az Asterra műholdas PolSAR-technológiáját már használják víz alatti szivárgások felkutatására a vízellátó iparban, és talajnedvességi adatokat szolgáltat a bányászati műveletekhez is. Mivel az időjárási körülményektől és napszaktól függetlenül szolgáltat információkat, és áthatol a talajon, illetve az akadályokon, beleértve a burkolatot, a fákat és a talajt, a PolSAR hatékony megoldás a föld alatti megfigyeléshez.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.