Hirdetés
. Hirdetés

Ilyen az újragondolt internet

|

Hogyan támogatja az NGI a nyílt, interoperábilis, decentralizált és bizalomalapú internetes alkalmazásokat a Mastodonhoz hasonló Fediverse-projekteken keresztül?

Hirdetés

Az elmúlt hetekben számos hírt olvashattunk a közismert "Twitter" üzenetküldő szolgáltatásról, a tulajdonosváltást és az azt követő, az új vezetés alatt hozott intézkedéseket követően. Egyes források, mint például a Forbes, még odáig is elmentek, hogy "nagy exodusnak" nevezték, sőt, jelentős polgárjogi szervezetek, köztük a NAACP és a Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League) bojkottra szólítanak fel.

Nyilván a Twitteré nem egy egyedülálló történet. Az internet és a web mögötti eredeti decentralizált vízió is megszenvedte a nagyszabású iparági konszolidációt. A Next Generation Internet Initiative keretében az internet alternatív jövőjének megteremtésén dolgozunk, hogy rugalmas, megbízható és fenntartható internetet hozzunk létre. Ezekben az alternatív jövőképekben egy dolog közös: a technológiai közkincseken alapulnak: nyílt szabványokon, ingyenes és nyílt forráskódú szoftvereken és hardvereken, valamint nyilvános adatokon. Mindezek ideális összetevők az internet egészségének helyreállításához, mivel az egyes felhasználókat és a közösséget felhatalmazzák arra, hogy saját internetes szolgáltatásaikat üzemeltessék ahelyett, hogy egyetlen üzleti szereplőt domináns szuperpozícióba emelnének.

A "közösségi" tér egyik legfontosabb összetevője a W3C ActivityPub nevű szabvány, amelyet a World Wide Web Konzorcium hozott létre. Az ActivityPub lehetővé teszi, hogy az úgynevezett Fediverzumban saját jelenléttel rendelkezzünk, és tulajdonképpen saját felhasználóként legyünk jelen - saját internetes domain alatt léphetünk be, meghatározhatjuk saját irányelvünket és közösségi szabályainkat, saját adatvédelmi beállításainkat, és ugyanazt a fiókot használhatjuk mindenhol a másokkal való interakcióra.

Hirdetés

Az egyik legismertebb Fediverse-projekt a Mastodon. A Mastodon világszerte nagy port kavart: rövid idő alatt több mint 500 000 új felhasználót szerzett, és mára már több mint 1 millió aktív felhasználót számlál. A Mastodon független szervereinek száma is megduplázódott a közelmúltban. A hagyományos közösségi médiától eltérően a Mastodon nem egyetlen weboldal vagy szolgáltatás. Használatához bármelyik, az ActivityPub protokollt megvalósító szolgáltatónál fiókot választ (vagy maga futtatja ezt a szoftvert), így saját feltételei szerint kapcsolódhat az egész ökoszisztémához. A felhasználók szövegeket (500 karakteres korlát), képeket, linkeket és videókat tehetnek közzé, és a "Toot"-jaik szigorúan időrendi sorrendben (nincs a "Toot"-okat rangsoroló algoritmus), reklámok nélkül jelennek meg.

A következő generációs internet építése nyílt szabványokkal, valamint szabad és nyílt forráskódú szoftverekkel

Az európai digitális évtized 2030-ra kitűzött célja, hogy a vállalkozások és az emberek egy emberközpontú, fenntartható és virágzóbb digitális jövőbe kerüljenek; a digitális közkincsek támogatására irányuló döntések fontossá válnak az internet eredeti, nem monopolisztikus és nem privatizált víziójának megőrzése érdekében.

Azáltal, hogy a polgároknak alternatívát kínál a nagy kereskedelmi szereplőkkel szemben, az ActivityPub biztosítja az átfogó együttműködés koncepcionális építőköveit. Emellett megnyitja az utat a Fediverse széles körű elterjedése előtt - az internetet ismét decentralizált infrastruktúrává teszi, amely képes befogadni a sokféleséget, a mai helyzethez képest szabad és demokratikusabb alternatívát alkotva.

Az NGI számos különböző Fediverse-eszközt támogat, mint például a Mastodon, a PeerTube, a Pixelfed, a GoToSocial, a Lemmy és az Owncast, amelyek mindegyike a saját felhasználási eseteit szolgálja ki. A Fediverse ereje a sokszínűségében rejlik: A Mastodon példái különféle weboldalak, valamint a PeerTube-ot, a Pixelfedet stb. kiszolgáló szerverek is. A felhasználó oldaláról a Fediverse "a weboldalak egy újabb osztályának" tekinthető. A PixelFed inkább a fotómegosztásra orientált (mint az Instagram). A Lemmy egy remek alternatívája a Redditnek. Az Owncast pedig lehetővé teszi az élő közvetítést, akárcsak a Twitch. Ezek mindegyike már önmagában is értéket képvisel. Együtt reális alternatívát kínálnak a nagy cégek online közösségi hálózataitól eltávolodni kívánó felhasználók számára.

Az olyan általánosabb célú ActivityPub eszközök mellett, mint a GoToSocial, Bonfire, GNU Social, Mastodon és #Seppo, itt van néhány olyan speciálisabb törekvés, amelyek az NGI programjaiból kaptak pénzügyi támogatást:
- A Castopod egy fejlett nyílt forráskódú podcast hosting megoldás mindenki számára, amely képes csatlakozni a fediversumhoz.
- A Corteza egy low-code platform felhőalapú webes alkalmazások építéséhez.
- A Funkwhale egy ingyenes, decentralizált és nyílt forráskódú audio streaming és megosztási platform.
- Az Inventaire egy libre könyvmegosztó webalkalmazás, amely megosztja a könyvekkel kapcsolatos tudást, és segít az embereknek összekapcsolódni, hogy megvitassák, átadják, megosszák és eladják őket.
- A Lemmy egy nyílt forráskódú, könnyen önkiszolgáló linkaggregátor, amelyet érdekes új ötletek megosztására és felfedezésére használhatunk - és arra, hogy megvitassuk azokat a világgal. A Lemmur segítségével is hozzáférhető.
- A Mobilizon egy összekapcsolt eszköz különböző események keresésére, létrehozására és szervezésére - így a közösségi események szélesebb körű láthatóságot és részvételt kaphatnak.
- Az Owncast egy saját üzemeltetésű, nyílt forráskódú élő közvetítési platform, amellyel az emberek egyszerűen hosztolhatják és kezelhetik saját élő közvetítéseiket.
- A PeerTube egy ingyenes, szabad és összekapcsolt videoplatform. A videó nagyon népszerű tartalomkategória, ami mára az internetes forgalom jelentős részét teszi ki, a PeerTube jelentősen kiszélesíti a hosztolási lehetőségek választékát.
- A Pixelfed egy nyílt forráskódú és decentralizált fotómegosztó platform, az Instagramhoz hasonló. A PixelDroid mobilkliens is használható hozzá.
- Az XWiki egy modern és bővíthető nyílt forráskódú wiki rendszer, amely lehetővé teszi az egyes wiki oldalak követését, és lehetővé teszi, hogy az emberek új fiók létrehozása nélkül kommentálhassák azokat.

Ezen túlmenően számos más olyan eszközt és könyvtárat is kínál, amelyek lehetővé teszik, hogy a honlapunk felhasználói interakcióba léphessenek más felhasználókkal a Fediversumban, beleértve a Drupal és a WordPress ActivityPub bővítményeit, valamint az ActivityPub és más protokollok (például az azonnali üzenetküldés gyártósemleges szabványa, az XMPP, vagy a Matrix protokoll) közötti hidakat.

A ForgeFed az ActivityPub arra készül, hogy az ActivityPubot szoftver-forge-ok összefogására használja. Vannak más érdekes módszerek és protokollok is az összefogásra, amelyeket szintén támogatunk, mint például a Hubzilla és a Spritely. Az NGI portfóliójában számos más projekt is van, amely olyan szabványokat használó föderált szolgáltatásokat épít, mint az XMPP, a SIP és más szabványok.

Az NGI mostantól továbbra is támogatni fogja az internetes infrastruktúra sokszínűségét és decentralizációját. Látjuk a perspektívát abban, hogy társadalmaink és gazdaságaink számára fenntarthatóan nyitott környezetet teremtsünk, amelyben megbecsüljük értékeinket, előmozdítjuk a kreativitást, és megvalósítjuk az internet következő generációját, amely megbízható, biztonságos és energiatakarékos.

Itt található az NGI megoldásai, és több mint 700 támogatott innovátor, akik az internetet újragondolják és minden generáció számára elérhetővé teszik az internetben az emberiség számára rendelkezésre álló teljes potenciált.

A következő generációs internet a polgárokkal és a választópolgárokkal közvetlenül a létrehozott EU Mastodonon keresztül folytat párbeszédet, és a Fediverse - a központosított platformok legjelentősebb alternatívája - részévé válik, amely föderatív, nyílt forráskódú és szabványosított technológián alapul.

Ha te is részt veszel egy olyan projektben, amely hozzájárul az ActivityPub és a Fediverse eszközeinek továbbfejlesztéséhez? Ha igen, javasoljuk, hogy jelentkezz az NGI nyílt felhívásaink egyikére - hadd segítsünk neked egy jobb internetet létrehozni. Várjuk ötleteidet és energiádat!
- Kövesd az NGI-t a Mastodonon
- Kövesd az NGI Zero-t a Mastodonon

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.