Hirdetés
. Hirdetés

Mérföldkő a hazai internetszolgáltatók világában: sikerrel zárult az első HUNOG

|

Teltházzal zárult a hazai hálózatüzemeltetők első magyarországi NOG konferenciája, amely az internet működtetésének legaktuálisabb, legfontosabb témáit vonultatta fel számos kerekasztal-beszélgetésben és előadáson keresztül.

Hirdetés

Nagy sikerrel zajlott le 2023. október 11-12. között az Internet Szolgáltatók Tanácsa (ISZT) és a .HU hivatalos Nyilvántartója, az ISZT Nonprofit Kft. közös szervezésében megvalósult HUNOG konferencia, amely azzal a céllal, jött létre, hogy platformot biztosítson a modern internetes innováció, valamint a több száz hálózati és rendszermérnök napi szinten felhalmozott tudásának megosztására.

A több mint 160 regisztrált résztvevővel, a 24 neves hazai és külföldi szakember előadásával, valamint a 20 szponzor - köztük a RIPE NCC - támogatásával az inárcsi Flow Hotel & Conference-ben megtartott esemény az internet- és hálózatszektor elsőszámú technikai rendezvényeként írta be magát a hazai internet történelmébe.

A résztvevői visszajelzések alapján is hiánypótló konferencia főbb fókuszpontjai a biztonsági megoldások és a hálózati technológiák voltak. Ezen belül több előadás is foglalkozott IPv6-tal és az anycast címekkel, továbbá szabályozási és jogi kérdésekkel, például a közeljövőben bevezetésre kerülő úgynevezett NIS2 irányelvvel.

A hazai hálózatüzemeltetőknek szóló esemény egyik érdekessége volt a magyar internet fejlődésének különböző technológiai aspektusból való áttekintése, felelevenítve a múltat az első internetesnek nevezhető hálózati kapcsolatoktól egészen napjainkig.

Hirdetés

A szakmai konferencián a világháló technológiai koordinálásáért felelős nemzetközi szervezet, a RIPE NCC bemutatta a magyar- és a közép európai internet helyzetéről szóló felmérését, valamint felvázolta az ezzel kapcsolatos kérdéseit. Emellett Csorba Ferenc, a RIPE NCC Technical Training and Development szakembere mindkét nap magyarnyelvű továbbképzést tartott, kiemelten az Ipv6 hálózati protokollról.

A rendezvény további hangsúlyos eleme az az átfogó panelbeszélgetés volt, amelyen a médiától, a szabályozóhatóságon át, az akadémiától az ISZT vezetéséig minden szegmens képviseltette magát. A kerekasztal témái között a magyar internet aktuális műszaki és szabályozási kérdésein túl a nemzetközi trendek, a magyar internet jövője, a felsőoktatás szerepe és a biztonságos hálózatok szerepeltek.

A két kiemelt szponzor, a Nokia és a Clico képviselői a nemzetközi hagyományoknak megfelelően szakmai előadást tartottak a hálózatbiztonság és a DDoS támadások elleni védelem fontosságát hangsúlyozva. Az internetszolgáltatókat, domainregisztrátorokat, szerverüzemeltetőket, szállítókat és forgalmazókat megszólító eseményt több kategóriában közel két tucat szponzor támogatta, akiknek standjainál a kávészünetekben aktív szakmai beszélgetés és tapasztalatcsere folyt.

A szervezők kiemelt célja a formálódó hazai NOG közösség erősítése, ezért hamarosan kezdődik a HUNOG_2 szervezése, amelynek időpontja várhatóan 2024. október 9-10.

A HUNOG oldalán már megtekinthetők a hivatalos fotók és az első magyarországi NOG (Network Operator Group, azaz hálózati szakemberek közösségének) összefoglaló videója. Érdemes itt már most feliratkozni a jövő évi konferencia részleteiért.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.