Hirdetés
. Hirdetés

Szándéknyilatkozatot írt alá az albán kormánnyal a 4iG Csoport

|

Az albán kormány támogatja az Egyiptomot és Albániát összekötő tenger alatti adatkábel beruházást.

Hirdetés

Szándéknyilatkozatot írt alá az albán kormánnyal a 4iG Csoport. Az együttműködés egy Európa felé új adatkaput nyitó, Egyiptom és Albánia között húzódó tenger alatti nagy kapacitású adatkábel-beruházás megvalósítását célozza. A dokumentumot Fekete Péter, a vállalatcsoport vezérigazgatója és Enkelejda Mucaj, infrastrukturális és energiaügyi miniszter-helyettes látták el kézjegyükkel. Az aláírási ceremónián részt vett Edi Rama, albán miniszterelnök és a 4iG Nyrt. elnöke, Jászai Gellért is.

A 4iG Nyrt. és a Telecom Egypt február elsején Budapesten előzetes megállapodásban rögzítette az Egyiptom és Albánia között létesítendő interkontinentális tenger alatti adatkábel-rendszer beruházás feltételeit. A felek megállapodtak arról is, hogy közös projekttársaságot alapítanak a beruházás megvalósítása érdekében. A tervezett tengeralatti kábelrendszer új adatkaput nyit Európa felé, útvonala pedig alternatívát jelent a már meglévő mediterrán adatösszeköttetések mellett. A kábelrendszer albániai végpontjával a legrövidebb útvonalat biztosíthatja Frankfurt és más fontos kelet- és közép-európai, valamint balkáni nemzetközi forgalmi célpontok felé, mint például Belgrád, Szófia, Bécs és Budapest.

A beruházás kiemelt jelentőségét mutatja, hogy ma a 4iG Csoport és az albán kormány elkötelezettségét fejezte ki az adatkábel beruházás megvalósítása mellett. A szándéknyilatkozatot Fekete Péter, a 4iG Csoport vezérigazgatója és Enkelejda Mucaj, Albánia infrastrukturális és energiaügyi miniszter-helyettese írta alá, Edi Rama albán miniszterelnök és Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnökének jelenlétében.

Hirdetés

"A beruházás támogatásával a 4iG Csoport és az albán kormány jelentős lépést tesz Albánia digitális transzformációjának és technológiai fejlődésének előmozdítása érdekében, amely a nyugat-balkáni országot a digitális összeköttetés régiós központjává emeli" - hangsúlyozta Jászai Gellért, a 4iG Csoport elnöke az aláírási ünnepséget követően, aki nyilatkozatában kiemelte:

"Távközlési befektetéseink és a tervezett tenger alatti adatkábel-beruházás jól mutatják a 4iG Csoport stratégiai céljait és hosszútávú elkötelezettségét Albánia iránt."

Edi Rama, Albánia miniszterelnöke köszönetet mondott a 4iG Csoportnak, a nyugat-balkáni ország első interkontinentális hálózatának megvalósításáért. "A projekt Albánia fejlődését szolgálja, amely így a régióban vezető országgá válhat a digitalizáció és a digitális innováció területén. A tervezett beruházás, amely a helyi vállalatok és vállalkozások számára is kiemelten fontos, új lehetőséget teremt a nemzetközi piacra lépés szempontjából" - tette hozzá Edi Rama.

"Szeretnék köszönetet mondani a 4iG Csoportnak, a One Albania távközlési vállalat tulajdonosának, amely az albán kormány partnerévé vált Albánia első interkontinentális hálózatának létrehozásában, és amely kulcsfontosságú pont lesz az adatátvitelben. Üdvözöljük a projektet, amely Albánia átalakulását szolgálja, és a régió vezető országává válik az innováció terén. A helyi kkv-k számára is fontos a projekt, amely a nagyszabású beruházás helyszínéül Albániát választó 4iG Csoport valósítja meg. Az interkontinentális tenger alatti adatkábel mérföldkő Albánia számára!"

A 4iG Albánia egyik legnagyobb külföldi befektetője, a csoport leányvállalata, a One Albania pedig a telekommunikációs szektor meghatározó szereplője az országban. Az új balkáni adatkapu tovább erősíti az üzleti és technológiai kapcsolatokat, a nemzetközi optikai tranzitútvonalak bővítésével pedig további együttműködési lehetőségek nyílnak a régióban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.