Hirdetés
. Hirdetés

10 éves az MSN Messenger

|

Az MSN Messenger elsőként csak a NetMeeting kiegészítésének készült, azóta viszont hatalmas népszerűségre tett szert.

Hirdetés

Az immár tíz éves múltra visszatekintő MSN Messenger (mai nevén Live Messenger) alkalmazást, oly sok mindenhez hasonlóan egy probléma szülte. 12 évvel ezelőtt a Microsoft ugyan már rendelkezett egy videokonferencia létrehozásához alkalmas NetMeeting programmal, ám esetében a fő gond az volt, hogy a felhasználóknak sokszor telefonálniuk kellett ahhoz, hogy partnereiket kapcsolódásra bírják, illetve legtöbbször direkt módon kellett begépelniük a másik fél IP címét.

 

messenger10.jpg
 

 

Ez meglehetősen nehézkes volt, így Danny Glasser fejében megszületett azon ötlet, ami az azonnali üzenetküldő megszületéséhez vezetett. 1997-ben elindult a "Buddy List" projekt, amelynek a célja az volt, hogy a NetMeeting felhasználók egy helyen vezethessék kapcsolataikat, illetve láthassák, hogy az adott pillanatban éppen ki offline és ki online.

"Éreztem, hogy valami különlegesen dolgozunk. Ám nem sejtettem, hogy idővel milyen sok ember fogja használni a programunkat. Egyedül csak abban voltam biztos, hogy valami nagy dolgot fogunk alkotni" - nyilatkozta később Danny Glasser. Valóban így lett. A "Buddy List" ugyanis olyannyira életképesnek bizonyult, hogy kis idő múltán túlnőtt a NetMeetingen, és 1999. július 22-én külön elérhetővé vált MSN Messenger Services néven.

A szoftver hirtelen nagy népszerűségre tett szert, hiszen 60 napon belül már 2,5 millió aktív felhasználóval rendelkezett. Pár hónappal később 1999. december 14-én a fejlesztők további 26 nyelvre is lefordították programjukat, így már például a kínai, a finn és a brazil felhasználók szélesebb tömegét is elérték.

Egy évvel később, 2000. július 20-án már a program harmadik verziója jelent meg, amely képes volt például fotó- és dokumentum-megosztásra is. Az MSN Messenger népszerűsége ennek megfelelően folyamatosan nőt, így 2001. október 23-ára már havi rendszerességgel 30 millió felhasználót tudhatott maga mögött.

2006. június 20-a szintén egy fontos dátum. E napon az MSN Messenger integrálódott a Live szolgáltatásokkal - például a Hotmail levelezővel és a Spaces oldalakkal -, s ennek megfelelően nevet váltott. Elnyerve mai, Live Messenger formáját. (Igaz sokan még mindig MSN-ként ismerik, és az MSN-ezés, mint kifejezés talán már soha nem is tűnik el).

 

messenger_tortenelem.jpg


10 év - 9 verzió

Napjainkra sokat fejlődött az alkalmazás, és immár a kilencedik verziójánál tart (Live Messenger 2009). A világ első számú azonnali üzenetküldőjének számít, hiszen a Microsoft számításai szerint immár több mint 330 millió aktív felhasználóval (134 millióval az EMEA régióban) rendelkezik. Hazánkban körülbelül 2,4 millió Messenger felhasználó van, ami világszinten is kiemelkedőnek számít az össznépességhez képest.

A program legújabb verziója immár olyan szolgáltatásokat kínál, mint a beszélgetőpartnerek frissítéseivel kapcsolatos újdonságok betöltését, áthúzható fényképmegosztást a párbeszéd-ablakban, kedvencek listáját a legfontosabb kapcsolatok kijelölésére, valamint csoportos üzenetküldést, hogy egyszerre akár 20 emberrel is lehessen chatelni egy időben. A Messengerbe integrált „What's New" sáv segítségével pedig a felhasználók könnyedén követhetik a barátaikkal kapcsolatos legfrissebb híreket.

A 10 éves Messenger alkalmából a Microsoft létrehozott egy web-oldalt, ahol az évfordulóra készült ingyenes kiegészítők tölthetők le az azonnali üzenetküldőhöz.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.