Hirdetés
. Hirdetés

10 ezer terabájt a magyar piacon

|

Az IDC szerint a magyar piac jó úton halad arrafelé, hogy idén elérje a 10 ezer terabátnyi aktív telepített kapacitást.

Hirdetés

Az IDC kutatása szerint lendületesen fejlődött 2006-ban a lemezes tárolóeszközök piaca. Ha 2007-ben is hasonló ütemben folytatódik a növekedés, akkor a valaha telepített, aktív tárolókapacitás mértéke idén eléri a 10 ezer terabájtot. Ez azt jelentené, hogy 2007-ben a piac 2006-hoz képest ez 45,5 százalékkal növekedne, ami a tárolási kapacitást illeti.

Ami a bevételeket illeti, a piac várhatóan közel 13,5 százalékkal nő 2007-ben az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A 2005-ös visszaesés után a magyar lemezes tárolóeszköz-piac bevétele 1,9 százalékkal bővülve közel 80 millió dollárra rúgott 2006-ban, a kapacitás pedig majdnem kétharmadával bővült, több mint 6600 terabájtra. A leszállított tároló-egységek száma pedig 12,7 százalékot nőtt egy év alatt, több mint 10 ezerre. A piac felélénkülése egyrészt az átlagos fajlagos tárolási költségek gyors csökkenésére, másrészt néhány nagy tenderre vezethetők vissza.

A magyar lemezes tárolóeszköz-piac három legnagyobb gyártója az EMC, az IBM és a HP, melyek egyesített, bevétel szerinti piaci részesedése 75 százalékot ért el 2006-ban. Ami a felhasználói oldalt illeti, a legnagyobb vásárlók a bankok, pénzintézetek és távközlési cégek voltak tavaly. Ez várhatóan a jövőben is így marad, hiszen a pénzügyi és távközlési szektorban előállított adatok mennyisége évről évre megsokszorozódik.

Az eladások legnagyobb részét a tárolóhálózatok (Storage Area Network, SAN) tették ki, a teljes bevétel közel 54 százalékával. Utánuk következtek a közvetlenül csatlakozó tárolóeszközök (Direct Attached Storage, DAS), 38 százalékos részesedéssel. A belső (szerveren belüli) lemezes tárolóeszközök piaca Magyarországon értékben közel 13 százalékkal csökkent az előző évhez képest, a külső lemezes tárolóeszközök piaca viszont több mint 5 százalékkal nőtt.

A következő öt évben az IDC várakozásai szerint a magyar lemezes tárolóeszköz-piac értékben átlagosan évi 15 százalékkal fog bővülni. A tárolókapacitás várhatóan átlagosan 45 százalékkal nő minden évben, egyre inkább a külső lemezes tárolórendszerek felé elmozdulva, amelyek már most is 46 százalékát teszik ki a telepített összkapacitásnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.