Hirdetés
. Hirdetés

100 megabit sebességre kapcsol Ausztrália

|

Ausztráliában a kormány 100 megabites optikai hálózatot épít ki, a háztartások 90 százalékát kapcsolják majd össze.

Hirdetés

Ausztrália
Ausztrália
A két legnagyobb ausztrál távközlési cég is csatlakozott a kormány 36 milliárd ausztrál dolláros (7000 milliárd forint) projektjéhez, melynek célja nagy sebességű internetes hálózati infrastruktúrát kiépíteni országszerte.

A megállapodás értelmében a Telstra és az Optus lezárja saját infrastruktúráját, az ügyfelek az állami tulajdonban lévő National Broadband Network Company (NBNC) nevű céghez kerülnek. A kormány fizet ezekért az ügyfelekért, a Telstra becslése szerint több évtizeden át 11 milliárd ausztrál dollár (2100 milliárd forint) jut majd neki, az Optusnak meg 800 millió ausztrál dollár (157 milliárd forint).

A két cég saját erőből is fejlesztette az ausztrál internetes hálózatot, ám a kormány elképzelése szerint sokkal gazdaságosabb, ha egy cég összpontosít a fejlesztésre. Ausztráliában nem egyszerű mindenhol kiépíteni az optikai hálózatot, hiszen át kell fedni azokat a nagy kiterjedésű területeket is, ahol senki sem lakik.

A tervek szerint a háztartások, iskolák, vállalkozások 90 százalékát kötnék össze a 100 megabit/s sebességű optikai hálózattal. Hasonló jellegű hálózattal pár ország büszkélkedhet csupán: Dél-Korea, Japán és Németország.

A terv megvalósulásának politikai akadálya is lehet, hiszen annak fő támogatója Julia Gillard miniszterelnök. Az ellenzéki pártok túlzottan költségesnek tartják a tervet és kormányzásra jutásuk esetén annak felülvizsgálatát ígérték. Az ügyletet továbbá a Telstra részvényeseinek és a versenyjogi hatóságoknak is jóvá kell hagyni.

Magyarországon Bóly településén építettek ki 100 megabit/s sebességű hálózatot, ezzel is szeretnék vonzani a településre a vállalkozásokat.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.