Hirdetés
. Hirdetés

125 milliárd forint bevétel jöhet a megszokott szereplőktől

|

Miután az NMHH megegyezett a mobilszolgáltatókkal és egységesen 2022-ig hosszabbította meg frekvenciahasználati jogaikat, most értékesítik a még náluk maradt sávokat is, hogy végre mindenki nekiláthasson az infrastruktúra-fejlesztéseknek.

Hirdetés

Az állam 125 milliárd forint bevételre tehet szert, de nem a régóta emlegetett negyedik szolgáltatótól - mondta Solt Ádám az internetet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője.

Hirdetés

A Médiahatóságnál jelenleg még gyakorlatilag elegendő kihasználatlan frekvencia van ahhoz, hogy egy esetlegesen újonnan a piacra lépő negyedik szereplő azokat felvásárolva versenyképes szolgáltatást alapozhasson rájuk. Ez az eshetőség azonban mostanra nagyon is valószínűtlenné vált.

Végleg bebetonozzák a piacot

Az elképzelés akkor ingott meg először, amikor az idei év elején a bíróság úgy döntött, megsemmisíti az akkor lefolytatott frekvenciaaukció eredményét, amely során három állami vállalat konzorciuma szerezte meg ezeket a sávokat. A hatóság akkor – és azóta is többször – úgy nyilatkozott, hogy továbbra is kívánatosnak tartanák, ha egy negyedik szereplő megjelenne a magyar piacon. Ez szerintük elsősorban az ügyfelek számára lenne előnyös, hiszen élénkítené a versenyt és leszorítaná az árakat. Ezzel feléledhetne például a magyar mobilnet, amelyet az EU-s átlaghoz képest kirívóan kevesen használnak a magas árak miatt, amelyeknek pedig a megkövesedett piaci viszonyok az elsődleges okai.

 

A mostani pályázatot ugyanakkor már úgy írják ki, hogy előre közlik, továbbra is partnernek tekintik a nagy mobilszolgáltatókat, s még egy tervezetet is közzétesznek majd, hogy a szolgáltatók ez alapján felkészülhessenek.

Az NMHH gyakorlatilag az összes tartalékban tartott frekvenciasávot értékesíteni készül, ami közel 400 MHz-et jelent. A hatóság kilenc csomagban értékesíti majd a frekvenciákat, méghozzá nem licitálás útján, hanem fix áron, s így 125 milliárd forint bevételre számítanak. Annak oka, hogy lemondtak az egy aukció esetén befolyó esetlegesen nagyobb bevételről az, hogy szeretnék a lehető leginkább siettetni a hálózatfejlesztéseket.

Mindennek mennie kell

A szolgáltatók pályázhatnak majd a 900, 1800 és 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávokra, továbbá a digitális átállás következményeként felszabadult, az új generációs mobilnet-szolgáltatások használatára kiemelten alkalmas 800 MHz-es sávra is. Ezután egy új belépő számára már egészen biztosan nem marad elegendő tartalék, így a közeljövőben nem számíthatunk arra, hogy kihívója akadna a három nagy szolgáltatónak.

Mindennek hatása egyébként, bár kizárja az új konkurens felbukkanását, még kedvező is lehet a fogyasztók számára. A frekvenciák elosztása ugyanis egyrészt erősítheti a versenyt, ha a szolgáltatók nem egyenlően részesednek belőlük, ez pedig a csomagokat tekintve meglehetősen valószínűtlen. Ezen felül minden bizonnyal javul majd a szolgáltatások minősége és a lefedettség is, mind a jelenlegi, mind az új generációs technológiák esetében. Így például jó esély van arra, hogy az értékesítést követően a telekom cégek nekilátnak teljesebben kiépíteni a 4G-infrastruktúrát, s a szolgáltatás pár éven belül országosan elérhetővé válik. Jelenleg a 4G még csak a nagyobb városok, elsősorban a főváros környékén érhető el.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.