Hirdetés
. Hirdetés

14 ezer dollárt ért a Chrome frissítés

|

A Google ezúttal 14000 dollárt osztott ki a Chrome hibáit feltáró személyek között. Elkelt a fődíjuk is.

Hirdetés

A múlt héten frissítette először a Google a Chrome 8-as verzióját.  A böngésző 8.0.552.237-es kiadása révén összesen 16 biztonsági rés befoltozására került sor, amelyek között kritikus besorolásúak is megtalálhatóak voltak.

 

 



A sebezhetőségek többnyire speciálisan szerkesztett weboldalak vagy multimédiás tartalmak révén válhattak kihasználhatóvá, és jogosulatlan távoli művelet végrehajtást tehettek lehetővé a rendszereken. A frissítés érintette a böngésző integrált PDF-megjelenítő összetevőjét, valamint a CSS és SVG kezelést is. A legújabb verzió - a Chrome-tól megszokott módon - a háttérben, automatikusan már az érintett rendszerek jelentős részére letöltődött, és feltelepült. A frissítésnek azonban akadnak még érdekességei.

Rekord kifizetés

A Google jelezte, hogy a múlt heti foltozgatás során rekordösszegű jutalmat osztott ki a sérülékenységek felfedezőinek. Sőt most először elkelt a legnagyobb értékű díj is. A cég még tavaly júliusban jelentette be, hogy a biztonsági résekért kifizethető díj maximális összegét 1337 dollárról felemelte 3133,7 dollárra. Azonban azóta még egyszer sem fordult elő, hogy valaki elvitte volna a "főnyereményt".

A mostani Chrome frissítés azonban tartalmazott egy olyan súlyos memóriaallokációs sérülékenységet, amelynek felfedezője, Sergey Glazunov biztonsági kutató hazavihette a legnagyobb összegű díjat. "Örömünkre szolgál, hogy átadhattuk az első, 3133.7 dolláros Chromium Security jutalmat Sergey Glazunovnak" - nyilatkozta röviden Jason Kersey, a Chrome fejlesztéséért felelős egyik programmenedzser.

A történethez hozzátartozik, hogy Glazunov zsebébe ezúttal összesen 7470 dollár került, ugyanis a megszüntetésre került tizenhat sebezhetőség közül ötöt ő jelzett a fejlesztőknek. Természetesen a többi biztonsági rés felfedezője is jutalomban részesült. A Google összesen 14 ezer dollárt osztott ki a Chrome legutóbbi kiadásának megjelenését követően a biztonsági kutatók között. Ez az összeg azonban még így is jóval kevesebb, mintha a hibákról egyes biztonsági cégeken keresztül értesült volna, és sokkal előnyösebb, mintha elsőként az internetes alvilág kezébe kerültek volna a sérülékenységekkel kapcsolatos információk.

A Google Chrome továbbra is folytatja hódító útját. A Net Applications statisztikái szerint a Chrome tavaly decemberben elérte a 10 százalékos piaci részesedést.

A hír testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.