Hirdetés
. Hirdetés

15 éves a Netscape Navigator

|

Boldog születésnapot is kívánhatnánk, de a böngésző már nem élte meg a 15. születésnapját.

Hirdetés

15 évvel ezelőtt, 1994. október 13-án jelent meg a Netscape Navigator, amely kétségtelenül a világháló hőskorának meghatározó böngészője volt. Habár nem az első, mivel az NCSA Mosaic már 1993 novemberében lerakta a modern böngészők alapjait, felhasználóbarát kezelőfelületével. A Netscape viszont igazi sikerre tőrt, hiszen 1996-ban már 80 százalékos piaci részesedést tudhatott magáénak a böngészők formálódó piacán.

 

netscape-pcw.jpg


A siker borítékolható volt, hiszen a Netscape Navigator 1.1 szó szerint szakított az internet akkori szürkeségével. Egyszerű kezelhetősége mellett képes volt színes hátterek, szöveges stílusok, táblázatok és beszúrt médiaelemek feldolgozására, valamint JavaScript támogatással is rendelkezett. Így elindította a világháló fejlődését a szép, színes mai formája felé.

Elsőként az IE...

Hol volt ekkor még a Microsoft? Sehol, csupán formálódott azon böngészőjük, amelyet a felvásárolt NCSA, majd Spyglass Mosaic alapjaira építettek. Az Internet Explorer végül 1995 augusztusában a Netscape nyomába szegődött, ám a 8 százalékos piaci részesedésen nem tudott túl lépni.

 

 

netscape2_1.jpg

Végül az első szöget a Netscape koporsójába az Internet Explorer 4 ütötte, amely szinte torpedóként robbant be riválisai közé. A Microsoft ugyanis a Windows 98-ba elsőként integrálta a négyes verziószámú böngészőjét, s elkezdődött a böngészők háborúja. Mivel ugyanis a böngésző a Windows operációs rendszerek szerves részét képezte, a felhasználók átálltak rá, s nem telepítették gépükre második böngészőként a Netscape megoldását. Természetesen mindez nagy port kavart a piacon, és megindult az első trösztellenes per az Internet Explorerrel szemben. Végül a Microsoft győzött, s a Netscape egy év alatt piacvezetőből a futottak még kategóriába került.

...majd a Firefox


A Netscape koporsójába a második szöget az America Online (AOL) jelentette, amely 1998-ban 4,2 milliárd dollárért megvásárolta a böngészőfejlesztő céget. Ám igazából nem tudták, hogy miként szálljanak harcba az Internet Explorerrel, így a Netscape Navigator böngészőre dicstelen sors vált. Elsőként a Netscape weboldalát egy híroldallá változtatták át (mai napon is az aol.com-re irányítja a látogatókat), majd a Mozilla Alapítvány mögé álltak. Preferálva a Firefox böngészőt a Netscape Navigatorral szemben.

Végezetül a Netscape fejlesztői körülbelül két évvel ezelőtt bejelentették a szomorú hírt, amely szerint 2008. február elsején megszüntették alkalmazásaiknak a terméktámogatását (így az utolsó Navigator 9-ét is), ami a dicső Netscape Navigator végét jelentette. A fejlesztők ugyanakkor minden felhasználójukat a Mozilla Firefox használatára buzdítottak, amelyben a közös munka eredményeként a Navigator a mai napig velünk él.

Aki kedvet kapott egy kis nosztalgiára, az tőlünk letöltheti a Netscape Navigator utolsó kiadást. Az előző verziók az AOL.com oldalán találhatóak meg.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.