Hirdetés
. Hirdetés

2009 a veszélyes celebek éve volt

|

A Symantec év végi összefoglalóban részletezte, melyek voltak a legveszélyesebb kártevő szoftverek 2009-ben, illetve körvonalazta, milyen trendek várhatóak 2010-ben.

Hirdetés

2009-ben a kiberbűnözők arra használják a celebekről szóló híreket, a politikai eseményeket, a pénzügyi válságot, a közösségi szájtok népszerűségét és a többi fő tendenciát, hogy a lehető legtöbb embert verjék át. Káros hivatkozások követésére, kártevő szoftverek letöltésére próbálták rávenni a felhasználókat. A kártevő szoftverek túlnyomó többségének legfőbb célja a haszonszerzés.

„Itt az ideje, hogy az emberek szembeszálljanak a veszélyekkel és védekezzenek” – hangsúlyozta Teasdale Harold, a Symantec Képviselet területi igazgatója. „A levélszemetelőknek és az átverőknek nem szabad nyerniük. A fogyasztóknak tisztában kell lenniük azokkal a trükkökkel, amelyekkel csőbe akarják húzni őket, és óvatos viselkedéssel, védelmük és PC-ik hibajavításainak napra készen tartásával kell védekezniük.”

Mit jövendöl a Symantec 2010-re?
Tudja-e, hogy kik az igazi barátai? – A közösségi hálózatok webhelyeinek népszerűsége jövőre is példátlan mértékű növekedésnek néz elébe, így az ellenük elkövetett csalások szaporodása is előre látható.

A pánikszoftverek gyártói egyre több erőfeszítést tesznek – 2010-ben a pánikszoftverek (például a hamis vírusirtók) gyártói várhatóan tovább fognak lépni, a számítógépet használhatatlanná téve „túszul ejtik” azt, amíg gazdája meg nem fizeti a „váltságdíjat”.

Nő a maces és a mobil kártevő szoftverek száma – A Mac és az okostelefonok 2010-ben várhatóan továbbra is népszerűek maradnak, sőt, ezekkel az eszközökkel mindennapos lesz a pénzügyletek lebonyolítása is. Emiatt még több támadó fog időt szentelni az ilyen eszközök kihasználására szolgáló kártevő szoftverek létrehozására.

Csak óvatosan a Twitterrel!
– A rövidített URL-ek igen felkapottak a Twitteren és a többi közösségi hálózat webhelyén. Mivel az embereknek gyakran fogalmuk sincs arról, hogy egy rövidített URL-lel hová jutnak, az adathalászok álcázhatják a hivatkozásokat, és kártevő webhelyre irányíthatják őket.

A levélszemetelők megszegik a szabályokat
– A folytatódó pénzügyi válság miatt láthatóan egyre több szervezet árul jogtalanul e-mail címlistákat, a még kevésbé tisztességes piaci szereplők pedig levélszemetelésre használják azokat.

Kibercsibészek – Egyre több támadó utazik kifejezetten önre, hogy rávegye a kártevő letöltésére. Azt hihetné, hogy az, amit letölt, teljesen ártalmatlan, pedig nem az. Ezzel személyazonosság-lopásnak vagy más kiberbűncselekménynek teheti ki magát. A Symantec becslése szerint a hiszékenységre építő támadások száma minden bizonnyal nőni fog 2010-ben.

Szakosodott kártevők – 2009-ben nagymértékben szakosodott, bizonyos pénzkiadó automaták kihasználására tervezett kártevő létezésére derült fény. Ez arra utal, hogy a kártevő szerzője bennfentes, aki pontosan tudja, hogyan működnek ezek a rendszerek és milyen visszaélési lehetőségek adódhatnak. Ez a trend várhatóan 2010-ben is folytatódik. Fennáll az esélye annakis, hogy mind a választásokon használt, mind a valóságshow-k és televíziós vetélkedők nyilvános telefonos szavazásainak elektronikus szavazórendszerei is a kártevőterjesztők célkeresztjébe kerülnek.
 
Egy dolog biztos: ahol elektronikus eszközök a bűnözők által pénzszerzésre használható, személyes információt tárolnak, ott keresni fogják a módját, hogyan lehet ahhoz hozzájutni. A Symantec azt tanácsolja, hogy legyünk elővigyázatosak, és óvjuk magunkat, személyes adatainkat és saját számítástechnikai eszközeinket a bajtól.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.