Hirdetés
. Hirdetés

2010: merre tovább IT-outsourcing?

|

Navigátor Informatika Zrt., IT-outsourcing szakértőként összegezte a terület aktuális trendjeit és tapasztalatait.

Hirdetés

A NAVIGATOR szakemberei szerint a válság az elkövetkező 2-3 évben is kifejti majd hosszú távú hatását, a korábbi stagnálás ellenére azonban 2010-ben már megkezdődhet a növekedés az informatikai erőforrás-kihelyezés területén. Tovább nőhet a virtualizáció iránti igény, mivel egy stabilabb gazdasági környezetben a vállalatok hosszú távon várhatóan ténylegesen elfogadják, és a gyakorlatban is alkalmazzák majd az innovatív megoldásokat.

A nagyvállalatokkal szemben a kis-, és középvállalkozások reagálnak leginkább rugalmasan az innovatív megoldásokra, így jelentős potenciált jelenthetnek az elkövetkező időszakban. A cég, jelenleg már közel 6000 felhasználót szolgál ki és 400 szervert üzemeltet.

Jóslatok és tények
A korábban várt fellendülés elmaradása, valamint a válság alatti piaci tendenciák egyaránt új útra terelték az IT-outsourcing szolgáltatókat, így alkalmazkodniuk kellett ügyfeleik megváltozott igényeihez. Annak ellenére, hogy a gazdasági recesszió hatására 2009-ben az előző évhez képest például közel ötven százalékkal több cég érdeklődött az IT-outsourcing és a PC-mentes irodai megoldások iránt, mégis a vártnál kisebb ütemben nőtt az informatikai erőforrás-kihelyezések száma. Ennek fő oka, hogy megnőtt a szerződések átfutási ideje, valamint a fokozott érdeklődés ellenére a piac szereplőinek jelentős hányada a gyakorlatban egyelőre nem mer lépni, kerüli az innovatív technológiákat és alternatív megoldásokat.

Beigazolódott az a feltételezés, miszerint a vállalatok kevesebb erőforrást allokálnak az informatikára – a költségmegszorítások során az IT beruházásoknál is inkább a csökkentés elvét alkalmazták –, így jelentős mértékben csökkentek a szolgáltatási díjak, melyhez a szolgáltatóknak hosszú távon is alkalmazkodniuk kell. A szervezetek informatikai hardver eszközeinek és szoftvereinek a korszerűsítése is várat magára, mely azonban megnehezítheti a rugalmas és gyors reakciót a piaci változásokra, a későbbiekben pedig költségesebb beruházásokhoz vezethet.
A korábbi elvárásoknak megfelelően a vállalatok továbbra is kiemelten kezelik a környezettudatos működést, ezért kifejezetten az energiahatékony – a környezetre mért káros hatásokat csökkentő –megoldásokat keresik.

A piac szempontjából kulcsfontosságú, hogy a vállalatok észrevegyék az IT-outsourcing megtakarítási potenciáin kívüli egyéb előnyeit – mint az információbiztonság, az üzembiztonság, a transzparencia és a kiszámíthatóság –, és nyitottak legyenek az innovatív megoldásokra. Az egész IT-outsourcing piacra kedvező hatással lehet, ha a szervezetek felismerik, hogy ezek a tényezők mennyire fontosak a válságból való kilábalásban.

Jövőbeni kilátások
A válság hatására az IT outsourcing szolgáltatók bővítették szolgáltatás-portfoliójukat, keresve az alternatív és költséghatékony megoldásokat ügyfeleik számára. Pozitív hatással lehet a növekedésre, ha a kormányzat foglalkoztatási politikája kedvezőbb feltételeket teremt, illetve ismét elérhetővé válnak az informatikai területen lehívható fejlesztési támogatások.

Ezzel párhuzamosan nőhet újra tovább a virtualizáció iránti igény, mivel ezen a területen lehet a legnagyobb – sokszor hardver beruházás nélküli – megtakarítást és hatékonyságot elérni. Ebben fontos szerepet játszik, hogy vállalatok egy stabilabb gazdasági környezetben hosszú távon várhatóan ténylegesen elfogadják, és alkalmazzák majd az új megoldásokat. Így az elkövetkezendő időszakban a vizualizációs szoftverek, valamint az információkat tároló központi kiszolgáló szerverek virtuális konszolidációja kerül a középpontba. Azoknál a vállalatoknál, ahol a szerver virtualizáció megvalósult, a hosszú távú megoldást a teljes desktop virtualizáció és a pc-mentes iroda kialakítása jelentheti, hiszen így akár 5 évre is befagyasztható a számítástechnikai beruházási spirál, illetve csökkenek a fajlagos költségek. A teljes folyamat során mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy a sorrend nem cserélhető fel: a szerver virtualizációt sohasem előzheti meg a desktop virtualizáció, mert mindez hatékonyság romlást eredményezhet.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.