Hirdetés
. Hirdetés

2011 a mobil vírusok éve is lehet

|

A közösségi oldalakon, a Macintosh gépeken és az okostelefonokon is tömegével támadhatnak a vírusok.

Hirdetés

Az ESET szerint az internet 2011-ben sem lesz biztonságosabb hely. A cég szakértői csoportba gyűjtötték, hogy milyen fenyegetésekkel kell majd szembenéznünk.

Mobil vírusok

Az okostelefonok növekvő népszerűségének köszönhetően a mobil készülékeket érő támadások 2011-ben várhatóan megtöbbszöröződnek. A bűnözők számára az egyre növekvő piac jó terepet kínál, mivel a mobilbiztonsági szoftverek használata még nem tartozik a felhasználói kultúra alapelemei közé.

 

 



Zombik támadása

Az ESET adatai szerint a botnetek mérete a számítógépeket zombivá alakító fertőzések számával együtt folyamatosan növekszik. A bűnözők a hálózatok irányítására a legkülönbözőbb csatornákat - például a Twittert - használják. Jó hír, hogy a biztonsági cégek egyre nagyobb sikereket érnek el a nagyobb botnetek lekapcsolásában, de ennek ellenére számolni kell a hálózatok számának növekedésével.

Vírusok Mac-en

A Java/Boonana.A kártevő tavaly novemberi megjelenésével egyértelművé vált, hogy a Mac OS X alapú rendszerek elterjedésének köszönhetően a Macintosh számítógépek már vonzó célpontot jelentenek a bűnözők számára. Annak ellenére, hogy az Apple operációs rendszere szigorú biztonsági beállításokat tartalmaz, a felhasználók könnyen bedőlhetnek a megtévesztő kártevőknek, és maguk kapcsolhatják ki azokat a korlátozásokat, amik megakadályoznák az ártalmas programok terjedését. Az ESET szakértői szerint a több platformon is terjedő károkozók elleni harcban egyaránt fontos a vírusirtó szoftverek alkalmazása és a felhasználók oktatása.

Mérgezett keresők

A legnagyobb keresők találati listájának manipulálása már 2010-ben is elterjedt volt. A technika lényege, hogy a bűnözők különböző keresőkifejezésekre optimalizálnak weboldalakat, majd megvárják, hogy a weblapjaik felkerüljenek a keresők találati listájának elejére. Miután ez megtörtént, megfertőzik őket, és rajtuk keresztül a felhasználók számítógépeit. Ugyan a keresők folyamatosan próbálják kiszűrni az ártalmas oldalakat a találati listájukból, a nagyobb volumenű támadásokkal szemben sokszor tehetetlennek bizonyulnak.

Fertőző közösségi oldalak

A közösségi oldalakon az adathalászok rendszerint valamilyen vicces, érdekes üzenettel, képpel vagy videóval keltik fel a felhasználók érdeklődését, majd egy alkalmazás segítségével megpróbálják megszerezni a személyes adataikat. A támadások hatására a Facebook több beállítást is elérhetővé tett, melyek segítségével szabályozható, hogy a különböző alkalmazások készítői milyen adatokhoz férhetnek hozzá. Ezeket azonban a felhasználóknak kell aktiválniuk, amire a legtöbben nem fordítanak kellő figyelmet. Az ESET szakértői ezért arra figyelmeztetnek, hogy a közösségi oldalakra csak olyan adatokat töltsünk fel magunkról, melyeket valóban bárkivel megosztanánk, és vegyük szigorúbbra a biztonsági beállításokat.

A cikk testvéroldalunkon, a Computerworld biztonság rovatában jelent meg.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.