Hirdetés
. Hirdetés

2013-ban jöhet az új Office?

|

Kiszivárgott dokumentumok arra utalnak, hogy a Microsoft csak 2013-ban mutatja be irodai programcsomagja legújabb verzióját. Egy elemző szerint a cég nem kommunikál elég ügyesen a fejlesztőkkel, a vállalatokkal és az ügyfeleivel.

Hirdetés

Egy holland fejlesztő által kiszivárogtatott roadmap szerint a Microsoft 2013 első negyedévében mutatja be széles körben használt irodai szoftvercsomagja, az Office legújabb változatát. Maarten Visser, a Meetroo fejlesztőcég vezérigazgatója évtizedek óta szoros munkakapcsolatban áll a remondiakkal; a menedzser a múlt héten, a gyártó holland honlapján bukkant rá a kódolatlan PDF-dokumentumra.

Visser cége SharePoint-technológiára építkező projektmenedzsment-rendszereket fejleszt. „Mindig kíváncsi voltam a roadmapekre – mondta a menedzser egy vasárnap publikált YouTube-videóban. – Mivel a cégem SharePoint-alkalmazások fejlesztésével foglalkozik, kiemelten fontos, hogy tudjam, mikor jelenik meg a soron következő frissítés. Minél pontosabban tudom, mikor adják ki a legújabb verziót, annál pontosabban ütemezhetem a termékeimmel kapcsolatos munkafolyamatokat.”

A szakember szerint a PDF főként olyan információkat tartalmazott, amelyek már korábban napvilágot láttak: többek között azt, hogy a Microsoft az Office bétájával egy időben a szoftvercsomagot támogató más termékek, köztük a SharePoint és az Exchange nyilvános tesztverzióját is kiadja majd. Az azonban mindenképpen újdonságnak számít, hogy az új Office várhatóan csak 2013 első negyedévétől lesz elérhető.

Szintén újdonság, hogy a roadmapben a gyártó az idei év harmadik-negyedik negyedére teszi az Office publikus bétaváltozatának bemutatását. Ez ellentmond P.J. Hough, az Office-csoport vezetőjének két hónappal ezelőtti nyilatkozatának, amelyben a divízióvezető arról tájékoztatta az ügyfeleket, hogy „az Office 15 nyilvános bétáját már az idén nyáron bárki kipróbálhatja”. A Microsoft még nem hozta nyilvánosságra az új Office hivatalosa elnevezését: a rendszert egyelőre az „Office 15” munkanéven emlegetik.

A dokumentum a Windows operációs rendszer szerver- és kliens-változatával, valamint az Internet Explorer 10-zel (IE10) és a Windows Phone platformmal kapcsolatban is nyújtott némi belső információt. Igaz, nem sokat: a Windows 8 ütemtervében például csak a fejlesztőknek szánt bemutató változat tavaly szeptemberi kiadása és néhány, a – várhatóan a felhasználói verzióval egy időben megjelenő – Windows Server 8 bevezetésének időpontjára utaló adat szerepelt. Köztük az, hogy a rendszer valamikor 2012 közepe és 2013 eleje között kerül forgalomba; az IE10 pedig várhatóan az idei év második felében debütál.

A szakértők többsége egyetért abban, hogy a Windows 8 hivatalos kiadásának – de legalább az asztali verziónak – legkésőbb az idei év negyedik negyedében meg kell jelennie. Érvelésük szerint a Microsoft legkésőbb októberben kihozza az új operációs rendszert, hiszen elemi érdeke, hogy az azt futtató PC-k és táblagépek már a karácsonyi szezonban a boltok polcaira kerülhessenek.

Michael Cherry, a Directions on Microsoft elemzője szerint, ahogy azt a múlt héten kiszivárgott roadmap is bizonyítja, a Microsoft rendkívül ügyetlenül kommunikál az ügyfeleivel. „Az új verziók megjelenésének dátuma nem csak a független fejlesztők, hanem az ügyfelek számára is kiemelten fontos  – figyelmeztetett a szakember. – Mindenkinek szüksége van a megbízható információkra: nem csak azt kell tudniuk, mikor jelenik meg egy-egy frissítést, hanem azt is, miért éppen akkor adják ki.”

Cherry szerint a Microsoft túl későn hozza nyilvánosságra ezeket az alapvető fontosságú adatokat, így a Visseréhez hasonló fejlesztőcégek gyakorlatilag képtelenek arra, hogy a kellő időben kifejlesszék a kapcsolódó alkalmazásaikat. Ami persze az ügyfeleknek – elsősorban a vállalati felhasználóknak – is rossz, hiszen a kellő információ hiányában, csak rövid távú fejlesztési ciklusokban gondolkozhatnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.