Hirdetés
. Hirdetés

2013-tól a világ tetején

|

Megállapodtak az uniós tagok: 2013-tól működik a Galileo, amely megszünteti az amerikai GPS-rendszertől való függést.

Hirdetés

Az amerikai katonaság által kifejlesztett és üzemeltetett GPS-rendszertől gyakorlatilag a világon mindenhol függenek. Ezt a függést több ország is szeretné feloldani: mint ismeretes, Kína, Oroszország, és az Európai Unió is önálló navigációs rendszert fejleszt. Az oroszok késlekedéséhez hasonlóan azonban az európai műveletek sem haladtak ezidáig túl gyorsan. A megegyezést végül huszonhat európai közlekedési miniszter írta alá, Spanyolország végül úgy döntött, kimarad a munkálatokból.

Bár a Galileo már öt éve létezik, eddig csupán egyetlen tesztműholdat lőttek fel. A mostani megegyezéssel elhárultak az akadályok a munkálatok megkezdése elől, és néhány éven belül megszűnhet Európa függősége a GPS-szel (Global Positioning System) szemben.

A jelenlegi tervek szerint a Galileo 2013-ra készülhet el, és rengeteg szolgáltatást nyújthat a felhasználók számára. Nagy segítség lehet például baleseteknél, mentőakcióknál, a tengeren a halászhajók feltérképezésénél, a bányászatban, de akár például vezetékek építésénél is.

? Műholdak, hordozórakéták, kilövőplatformok, földi állomások ť

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.