Hirdetés
. Hirdetés

2014 a 4K tévézés éve lesz

|

A Display Search piackutató szerint az UHD TV eladások a 2013-as 1,9 millióról 12,7 millióra nőnek idén.

Hirdetés

Az idei Consumer Electronics Show tapasztalatai alapján elmondható, hogy 2014-ben az ultra nagy felbontású tévék iránti kereslet óriási mértékben nő majd. Minden nagy televízió gyártó bemutatott ilyen készüléket – volt köztük olyan is aminek képátlója eléri a 280 centimétert.

Led LCD vagy OLED?

Miként a HDTV esetében az UHD technológiának is két típusa létezik, a LED LCD és a viszonylag új OLED ami idővel felváltja a ma szélesebb körben elterjedt technológiát. Az OLED kijelzők minden egyes pixele saját megvilágítással rendelkezik így az ilyen képernyőkkel rendelkező eszközök színesebb, fényesebb képet adnak ami – ellentétben a felbontással –könnyedén megkülönböztethető szabad szemmel is.

Hirdetés

A 4K felemelkedése

A tartalomgyártók sem mennek el szó nélkül a technológia fejlődése mellett és szinte mindenki tervez 4K tartalmat szolgáltatni. A Netflix által készített „House of Cards” sorozat hamarosan startoló második szezonját már például 4K technológiával állították elő és a szolgáltató szerint még idén elindítják a 4K sugárzást.

A Sony már tavaly szeptemberben elindította a 4K streaminget, míg az Amazon a napokban jelentette be, hogy együttműködik a hollywoodi mozigépezettel a 4K filmek sugárzásában. Annak érdekében, hogy a 4K tartalmak az UHD TV-kre is megfelelően streamelhetőek legyenek, idén két sztenderd bevezetését várhatjuk. A HEVC (High Efficiency Video Coding) tömörítő képes lecsökkenteni a 4K tartalmak méretét a gyors letöltés vagy megosztás érdekében. A HDMI 2.0 csatlakozás pedig lehetővé teszi a 4K tartalmak UHD televízión történő lejátszását valamilyen lejátszó eszközről.

 

Összegezve a dolgokat, a technológia készen áll, ami az elterjedésüket gátolja, az egyértelműen a készülékek borsos ára.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.