Hirdetés
. Hirdetés

25 éve jelent meg az első tömeggyártású laptop

|

1985-ben került piacra az első tömeggyártásban előállított laptop, a Toshiba T1100. A mai szemmel megmosolyogtató specifikációk azóta alaposan megváltoztak, de a hordozhatóság maradt. A Toshiba bemutatóján ezúttal nem csak az újdonságokat, hanem az akkor élenjáró, mára nosztalgikus hordozható számítógépeket is szemügyre vehettük.

Hirdetés

A Toshiba az első laptop sorozata megjelenésének 25. évfordulójára időzített  sajtótájékoztatón emlékeztette az újságírókat és partnereit arra az útra, amelynek végén a mai, könnyed, jól használható és megfizethető modern noteszgépek állnak. A cég partnerei az esemény alkalmából számos régi hordozható számítógép modellt bocsátottak rendelkezésre a meghívottak nagy örömére.


1985-től datálja a hordozható gépek korszakát a Toshiba, ez évben dobta piacra saját T1100-as modelljét. Az akkori asztali gépekre jellemző 8 bites processzor, 720 kilobájtos floppy meghajtó már hordozható kivitelben is elérhetővé vált ezzel a modellel, amelyből egy év alatt több mint 10 ezer példányt adtak el, annak ellenére, hogy ára 1899 (akkori!) dollár volt. A 4,7 MHz-es 80C88 processzorhoz 256 KB memória járt alapkiépítésben, amely 640 KB-ig volt bővíthető (ami, mint Bill Gates óta tudjuk, bármire elég kell, hogy legyen). Mai szemmel feltűnő a mozivászon arányokkal rendelkező, széles vásznú monokróm kijelző, amely 640×200 képpontból állt - természetesen itt szó sem volt mozgókép lejátszásról, csak szövegszerkesztésről.


A Toshiba 1986-ban bemutatta a T3100-at, amely az első olyan hordozható számítógép volt, amelybe 3,5 hüvelykes merevlemezt építettek, az amerikai PC Magazine a hordozható számítógépek királyává választotta. 1989-ben jött a Dynabook, a világ első A4-es méretű hordozható számítógépe. Az összesített eladások száma 1989-re elérte az 1 milliót. A következő évben ez a szám megduplázódott, 2 millióra nőtt.

1994-ben már globális piacvezető a Toshiba laptop téren, e címét hét évig meg is őrizte. 1996-ban bemutatta a világ legkisebb és legkönnyebb notebookját, a Librettót, amely akár egy kabát belső zsebében is elfért. A ?librerek, azaz Libretto-rajongók örülhetnek, mert a gyártó idén - egy modernebb formában, a tábla műfajt kiterjesztve - újraélesztette ezt a termékvonalat a két érintőképernyős W100 modellel. 

 A régi Toshiba Libretto

 ... és a W100-as Libretto utód

Több elsőség is fűződik a cég nevéhez notebook-fejlesztésben. Mai szemmel nosztalgikus, de azért már is kézzelfogható vívmány volt például 1998-ban a Toshiba Tecra 750 DVD megjelenése, mely a világ első beépített DVD olvasóval rendelkező mobil gépének tekinthető. A Pentium II processzorhoz akkoriban dicsőséges mennyiségű, 64 MB EDO RAM társult, no és 4,8 gigabájtos merevlemez. A webkamera itt még egyfajta csatolmányként és nem a házba építve kapott helyet.

  Toshiba T7500DVD, az első noteszgép beépített DVD olvasóval

Ahogy a teljes noteszgép piac erőteljesen növekszik, úgy a Toshiba forgalma is. 1989-ben 1 millió notebookot értékesített a Toshiba, 2007 elejére pedig a vállalat eladásai
elérték az 50 milliót. Mára ez az érték több mint 90 millióra nőtt.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.