Hirdetés
. Hirdetés

25 évnyi fejlődés: Visszabeszél a számítógép

|

Negyed évszázad nem kevés idő, főleg nem az IT-ban. Cikksorozatunkban megvizsgáljuk, hova fejlődhet 25 év alatt a számítástechnika.

Hirdetés

Képzeljünk el egy olyan világot, ahol a számítógépek, hálózatok és tárolórendszerek a mostaninál több ezerszer gyorsabb működésre képesek. Képzeljünk el egy olyan világot, ahol ennek köszönhetően a sci-fi történetek, jövőbeli kütyük valósággá válnak. A Network World megtette ezt, a következő 25 nap során pedig közreadjuk, mire jutottak a jövőt illetően. Szó lesz az optikai processzorokról, a kvantumszámítógépekről, a szuperszámítógépek teljesítményével vetekedő okostelefonokról, hogy csak néhány példát említsünk.

Egy tényező azonban minden vizsgált eszköz és szolgáltatás esetében azonos. A technológia elképesztő tempóban fejlődik, a változások pedig nagyon gyorsan, minden korábbinál nagyobb tempóban következnek be. Dave Evans, a Cisco jövőkutatója szerint, ha közel végtelen számítási és tárolási kapacitás illetve hálózati sebesség áll rendelkezésre, az igazán érdekes időket fog hozni az ipar, az egészségügy, a várostervezés, az energia-előállítás és -felhasználás, a kereskedelem és a szórakoztatás terén egyaránt. Lássuk, mit jósolnak a szakértők 2036-ra!

ibm watson számítógép jeopardy
ibm watson számítógép jeopardy

Beszélgessünk a számítógéppel
Kicsit furcsa a negyedik jövendölés, miszerint verbálisan fogunk információt cserélni a digitális „létformákkal". Ezzel ugyanis már hosszú évek óta szinte egyfolytában kísérleteznek a kutatók, szoftverfejlesztők, de úgy tűnik, egy dolgot nem vesznek figyelembe: az emberi természetet. Többségünk egyszerűen nem akar egy géphez beszélni - sőt, még az interaktivitás lehetősége is elborzasztja, gondoljunk csak a híváskezelő automatákra és a gombnyomkodásra.

Az okostelefonok fejlődése kapcsán már megkérdezett Bernie Meyerson azonban vitatkozik ezzel a gondolattal. Az IBM kutatórészlegének alelnöke szerint negyed évszázadra előretekintve elfelejthetjük a billentyűzeteket, egereket vagy a ma sokak számára még mindig relatíve újnak számító érintésérzékeny felületeket. A jövőben egyszerű beszéddel vezéreljük majd masináinkat (érdekes elképzelni egy irodát, bankhelyiséget, tömegközlekedési eszközt, ahol mindenki ordibál saját digitális eszközével, hogy az „meghallja" őt).

Abban ugyanakkor igaza van Meyersonnak, hogy a számítógépek előtt óriási fejlődés áll az emberi nyelvi interakciók terén. Az IBM Watson számítógépe nemrég bizonyította is ezt az Egyesült Államokban közismert Jeopardy! szórakoztató kvízműsor keretei között. A komputer képes volt kapcsolatot kialakítani az emberekkel, tanulni hibáiból, információhiányos helyzetben további adatok után érdeklődni, és egyáltalán, digitális társaihoz képest meglehetősen sok „emberközeli" kommunikációs formát használni.

Persze ne úgy képzeljük el a 25 évvel későbbi számítógépeket, mint a Star Wars idegesítően tudálékoskodó C3PO-ját, hanem sokkal inkább olyan eszközökként, amelyek megkönnyítik életünket. Meyerson szerint az IBM azt várja a Watson-szerű rendszerektől, hogy azok segítenek majd például az orvosoknak, ritka betegségek diagnosztizálásában.

Ezek szerint Dr. House is anakronisztikus lesz 2036-ra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.