Hirdetés
. Hirdetés

31 milliárd dolláros ausztrál állami szélessáv

|

Ausztrália pályázat nélkül, állami vállalat segítségével 7-8 év alatt építené ki új generációs Nemzeti Szélessávú Hálózatát (NBN).

Hirdetés

Kevin Rudd miniszterelnök (képünkön) a héten jelentette be, hogy Ausztrália belevág a kontinens legnagyobb részét lefedő üvegszálas optikai hálózat kiépítésébe. A projektbe bevonnák a tasmán kormányt is. A miniszterelnök szerint az állami, nyílt hozzáférésű, szélessávú hálózat épülése évente 25 ezer új munkahelyet biztosíthat az ausztráloknak, ami a folyamat végén akár 37 ezerre is emelkedhet. A 31 milliárd ausztrál dolláros beruházás 37 milliárd dolláros bevételt jelenthet a nemzetgazdaságnak.

Ahelyett, hogy pályázati úton keresnének beruházókat, az ausztrál kormány az állami többségű National Broadband Network részvénytársaságot bízta meg a feladattal, kisebb alvállalkozókkal együtt. A helyenként 100 Mb/s sebességű hálózat a kontinensország lakosságának 90 százalékát fedi majd le, kiépítése pedig előreláthatólag 7-8 évet esz igénybe.

"Két lehetőségünk volt: vagy hátradőlünk, vagy belevágunk. A másodikat választottuk" - kommentálta Kevin Rudd a nagyszabású vállalkozást.

Állami befektetés
A miniszterelnök a szélessáv holtágának nevezte Ausztráliát, hozzátéve, hogy a jelenlegi hálózat fejlettségi szintje egyben a gazdaság kerékkötője. Szerinte ez az ügy legalább annyira fontos, mint az elektromos hálózat kiépítése volt a XX. században. Rudd balközép pártja egyébként már a 2007-es politikai kampányában is felvetette a problémát: a jelenlegi rézkábeles ausztrál hálózat bármelyik fejlett ország hálózatánál lassabb.

A projekt előkészületeit megelőzően a kormány latolgatta a külső tendereztetés lehetőségét. Szóba kerültek külföldi nagyvállalatok, köztük a szingapúri Optus és a kanadai Axia NetMedia is, de végül úgy határoztak, hogy nemzeti ügyként kezelik a fejlesztést; a tervek szerint állami befektetésként építik ki országszerte a

Nemzeti Digitális Közmű
Idehaza január végén ismertették a Miniszterelnöki Hivatal elképzeléseit a Nemzeti Digitális Közmű programmal kapcsolatban. A kormány a mostani Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat és az akadémiai hálózat bevonásával, uniós források felhasználásával alakítana ki állami tulajdonban lévő, homogén integrált optikai gerinc- és felhordó hálózatot, amely minden magyarországi települést 6-10 Mb/s sávszélességgel érne el.

A minimális számítások szerint is a százmilliárdhoz közelítő nagyberuházás megvalósulási esélyeit növeli, hogy a pártok egybehangzóan kijelentették: készek a további egyeztetésekre a kezdő lépések megtétele érdekében. Februári körkérdésünk alkalmával három technológiai vállalat vezetőjét kértük fel, hogy kommentálja a MeH elképzeléseit.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.