Hirdetés
. Hirdetés

3500 alkalmazottól válik meg a Nokia

|

A mobiltelefongyártó bezárja a kolozsvári gyárat, a németországi fejlesztőközpont is lehúzza a rolót. A komáromi gyárban egyelőre nincs változás.

Hirdetés

Stephen Elop
Stephen Elop

A Nokia csütörtöki közleménye szerint világviszonylatban 3500 alkalmazottjától válik meg, az érintett területek a gyártás, a location & commerce üzletág.

Ami a gyártást illeti, a Nokia az erdélyi Kolozsváron - vagyis a közeli Zsuk településen - 2007-ben megnyitott gyárát zárja be, várhatóan 2011 végére. Az ottani gyárból kerül ki az elbocsátottak zöme, 2200 alkalmazott. A gyárban alsó kategóriás készülékeket gyártottak, ezeket a közlemény szerint ázsiai gyárakban készítik majd el.

A komáromi gyárban egyelőre még nem terveznek leépítést, de ez nem jelenti azt, hogy minden változatlan marad ott is. A közlemény azt írja, hogy Komáromnak várhatóan kulcsszerepe lesz az okostelefon vásárlók kiszolgálásában, de a tervek szerint tevékenységének fő fókusza fokozatosan a vásárló- és piac-specifikus szoftver és értékesítési csomag testre szabására áll át. Várhatóan ez a lépés 2012-ben hatással lesz a munkaerő létszámára, azonban 2011-ben még nem lesz változás.

A Nokia korábban már bejelentette, hogy létrehozza Location&Commerce üzletágát, ez a helymeghatározási tevékenységekkel kapcsolatos szolgáltatásokat, tevékenységeket foglalja magába. A tervek szerint a Location&Commerce fejlesztéseit Berlinbe, Bostonba és Chicagóba csoportosítja, továbbá a tervek szerint megszünteti működését a németországi Bonnban és az egyesült államokbeli Malvernben. Ezen változások miatt 1300-an veszítik el munkájukat.

A közlemény szerint a Nokia vezérigazgatója, Stephen Elop fájdalmasnak, ám szükségesnek nevezte a változásokat, melyek a finn gyártót egy "dinamikusabb, fürgébb és hatékonyabb kihívóvá" változtatják. 

Korábban a finn mobilgyártó már jelentett be elbocsátásokat: idén áprilisban ismertették, hogy az Accenture-hoz szervezi ki Symbian tevékenységét, a céghez 2800 alkalmazott kerül át, de 4000 állás megszűnik.

A Nokia nincs jó helyzetben, mióta bejelentették, hogy okostelefonjaikon a Windows operációs rendszere fog működni és felhagynak a Symbian fejlesztésével: a régi operációs rendszerű telefonok a vártnál lassabban fogynak, míg az új operációs rendszerű készülékek még nem jelentek meg a piacon.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.