Hirdetés
. Hirdetés

4 terabájtos merevlemezek 2011-re

|

A Hitachi nanotechnológiai áttörésének köszönhetően 2011-re valósággá válhatnak a 4 terabájtos asztali meghajtók.

Hirdetés

A Hitachi olyan méretű író-olvasó fejet készített merevlemezekhez, mely kétezerszer kisebb mint az emberi hajszál vastagsága. A kisebb fej lévén nagyobb adatsűrűség érhető el, ahhoz hasonlóan, mint ahogy egy ceruzával lényegesen kisebb és több betű írható egy papírlapra - így az lényegesen több információt képes hordozni -, mint egy zsírkrétával. A jelenlegi merevlemezekben 200 gigabitnyi információ tárolható egy négyzethüvelykes (6,4 négyzetcentiméter) területen, míg a Hitachi szerint az új technológiával egyészen 1 terabitnyi adat tárolható ugyanekkora felületen.

A Hitachi megoldása visszatér ahhoz a technológiához, ami tíz évvel ezelőtt a merevlemezek technológiájának robbanásszerű fejlődéséért volt felelős, és amiért Abert Fert és Peter Grünberg a fizikai Nobel-díjat kapta a múlt héten. Ők fedezték fel az óriás mágneses ellenállás (giant magnetoresistance - GMR) jelenségét, ami szerint gyenge mágneses változások nagy változásokat hozhatnak létre az elektromos ellenállásban. Ez a jelenség tette lehetővé az iparnak, hogy kifejlesszék az érzékeny GMR író-olvasó fejeket. A közelmúltban a GMR fejeket elkezdték kiszorítani az úgynevezett TMR (tunneling magneto-resistance) fejek, melyek még nagyobb adatsűrűségű adatrögzítést tettek lehetővé. A Hitachi azonban megtalálta a módját annak, hogy csökkentse a zajt és megnövelje a kimeneti jelerősséget, így GMR fejek használatával még tovább srófolja az adatsűrűséget.

A Hitachi Tárolási Technológiák Kutatóközpontjának kutatási igazgatója, Hiroaki Odawara elmondta: "A Hitachi továbbra is befektet a merevlemezek fejlesztését célzó kutatásokba, mert úgy hisszük, hogy nincs más technológia, mely belátható időn belül képes lesz a merevlemezek nagy kapacitásával és alacsony árával felvenni a versenyt." Számításaik szerint 2011-re 1 terabájtos laptop meghajtókat és 4 terabájtos, 3,5 hüvelykes asztali meghajtókat várhatunk majd.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.