Hirdetés
. Hirdetés

5 terabájt egy lemezen

|

A Mempile új dimenziókba helyezné az optikai tárolást: egy 12 centis lemezen 1-5 terabájt információ kaphat helyet.

Hirdetés

Az optikai lemezek térhódítása huszonöt évvel ezelőtt a CD-vel kezdődött, majd a DVD-vel folytatódott. Most éppen az új-generációs szabványok, a HD DVD és a Blu-ray harcának közepén vagyunk és várjuk, hogy ki lesz a győztes. Már az 50 gigabájt is sokat segítene tárolási gondjainkon, de egy Mempile nevű cég sokkal messzebb tolná ki a határokat! A cég azt állítja, hogy technológiájával egyetlen 12 centi átmérőjű, a DVD-nél egy picit vastagabb korongon 1 terabájt, azaz 1000 gigabájt információt képes tárolni piros lézer - azaz a jelenleg elterjedt - technológiával. Amint a kék lézerek olcsóbbak és elterjedtebbek lesznek, akkor ők is váltanak és ez a limit máris 5 terabájtra tolódik ki.

Az 1 terabájtos lemezt 200 (!) különböző rétegre osztják fel, melynek mindegyike 5 gigabájt tárolókapacitású. A DVD-kkel ellentétben a rétegek nincsenek fizikailag "egymásra halmozva". A Mempile lemezei merevebbek, mint a minimálisan, de hajlékony DVD, vagy CD és polimer polimetil metakrilát (PMMA) speciális keverékéből áll. Írás közben a lézer egy virtuális rétegre fókuszál és fotokemikális reakciót használva csak a műanyag egy részét módosítja hogy egyeseket írjon, illetve nem változtat rajta, mely így aztán a nullákat jelenti. Ez a megközelítés a polimer három dimenziós kiterjedését használja ki, ellentétben a DVD kétdimenziós megközelítésével. A technológia jelenleg egyszer írható lemezek - régebben ezt WORM-nak (write once, read many) hívtuk - szintjén tart, de a cég bízik benne, hogy a jövőben a jelenlegi DVD-írók képességeivel megegyező meghajtókat is képes lesz kifejleszteni.

mempile.jpg
A Mempile 1 terabájtos lemezének prototípusa

A Mempile számára az időzítés játszhat kulcsfontosságú szerepet. Egészen pontosan az, hogy mikor tud működő megoldással előrukkolni a piacon. Az ötlet maga egyébként nem új, más cégek is bejelentették az elmúlt pár évben, hogy foglalkoznak hasonló technológia fejlesztésével, de a Mempile azt állítja, hogy a prototípusa már most képes 600-800 gigabájt rögzítésére, és az 1 terabájtos határt is elérik hamarosan. Ezt a terméket pedig a kék lézert használó változat követi majd, 5 terabájtos kapacitással. A cég szerint az adathordozók élettartama 50 év. Magukat a meghajtókat 2-3 éven belül lesznek képesek a piacra dobni, de ez idő alatt a HD DVD és a Blu-ray valamelyike szinte bizonyosan elterjed majd, úgyhogy a Mempile szoros versenyt fut az idővel.
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.