Hirdetés
. Hirdetés

A 3D nyomtatás növényből csinál steaket

|

Az eddig megszokottól merőben eltérő technológia hozhatja el a leghússzerűbb nem-húst az állatvédők étkezéseibe.

Hirdetés

Évről évre elterjedtebbek azok a húst imitáló, általában növényi fehérjékből és rostokból mesterségesen előállított húspogácsák, melyeket a vegetáriánusok, sőt a vegánok is nyugodtan fogyaszthatnak, ugyanis azoknak már tényleg semmi közük nincsen a valódi húshoz. Most azonban olyan technológiával kísérletezik egy cég, mely a 3D nyomtatásnak köszönhetően már nem csak pépesített állapotban képes mímelni a húst, de akár egy ízletes steaket is előállíthatnak vele. Az efféle ötletek jelenthetnek teljes zsákutcát is, vagy akár az egész bolygót átalakító hatalmas üzlet sikertörténeteivé is válhatnak.

Hirdetés

A Redefine Meat nevű cég azt reméli, hogy már 2021-re képesek lesznek eljuttatni a fogyasztókhoz a különleges technológiával készült húspótlékukat. A cég honlapja szerint az általuk előállított terméknek 95%-kal kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a hagyományos húsnak.

"A Redefine Meat technológia állat-mentes húst készít, mely megjelenésre, állagra és ízre is olyan, mint a valódi hús - mindezt természetes és fenntartható összetevőkből."

Hozzáteszik: ahhoz, hogy a lehető legjobban reprodukálják az állati izmok struktúráját, 3D nyomtatásra volt szükség, ezzel a technológiával viszont képesek akár egy valódihoz megszólalásig hasonlító steaket is létrehozni. Ez valóban nagy előrelépés lehet, hiszen az ezzel foglalkozó cégek eddig jórészt csak pépes nem-hús pogácsákat voltak képesek előállítani. Ezek már valóban képesek voltak úgy utánozni a húst, hogy az ember egy hamburgerbe harapva lényegében észre sem vette, hogy nem állati eredetű pogácsát fogyaszt éppen, de már eghy feldolgozott termék hatását keltették, nem pedig a színhúsét.

Ha a Redefine Meat képes lesz beváltani a termékéhez fűzött reményeket, az nem csak az étkezések terén lesz forradalmi, de környezetvédelmi szempontból is, hiszen a szarvasmarhák által kibocsátott gázok nagyban hozzájárulnak az üvegházhatáshoz, ez pedig csökkenthető a 3D nyomtatott húsokkal. A cég elárulta, hogy Európa néhány kiválasztott éttermébe már idén szállítanak az állatmentes steakből, jövőre pedig szélesebb körben is elkezdik terjeszteni a terméket.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.