Hirdetés
. Hirdetés

A Bing túl kicsi a Mozillának

|

Habár a Mozilla egyik vezető fejlesztője a Bing használatát javasolta, az nem kaphat helyet a Firefox szolgáltatásai között.

Hirdetés

Írjuk a hirtelen felindulás számlájára Asa Dotzler, a Mozilla közösségi fejlesztésekért felelős vezetőjének múlt héten tett kirohanását, amikor Eric Schmidt, a Google elnökének nyilatkozatára reagálva a Firefoxon belül a Microsoft Bing-et ajánlotta alapértelmezett keresőnek. Azóta nagyot fordulhatott a világ Dotzler körül, hiszen az Ars Technica kérdésére már a redmondi szoftvercég megoldását nem tartotta elég népszerűnek ahhoz, hogy szerepelhessen a kiválasztható keresők listájában. Így az egyelőre csak külön beépülő modulként telepíthető.

 

 

utest_k.jpg

 



"A Mozilla, és csakis a Mozilla döntheti el, hogy mely kereső-szolgáltatásoknak van helyük a Firefoxon belül. A Bing egy új versenyző a területen, s habár a személyes véleményem az, hogy jó fejlesztésekkel rukkoltak elő, a felhasználóink még nem jelezték tömegesen, hogy vegyük be a felkínált szolgáltatások közé. Természetesen folyamatosan felülvizsgáljuk a már meglévő megállapodásainkat, és bármikor helyet adhatunk egy új keresőnek, ha a felhasználóink ezt kívánják" - nyilatkozta a lapnak.

 

 

firefox-eng.jpg


Érvelésének ellentmond a comScore friss novemberi felmérése, amely alapján a Firefoxban szereplő keresők némelyikével kevesebbszer keretek, mint a Microsoft megoldásával. A felhasználók a Google oldalain 13751 milliárd, a Yahoo esetében 2622 milliárd keresést indítottak. Őket követi harmadik legnagyobb szereplőként a Bing: 1324 milliárd kereséssel. Míg a böngészőben helyet kapó szolgáltatások közül például az Amazon csak 250 milliárd, az eBay 635 milliárd keresést tud felmutatni.

A valódi okok között minden bizonnyal inkább a Google és a Mozilla által kötött megállapodást kell sejtenünk, amely 2011-ig biztosítja előbbi számára az alapértelmezett kereső jogát. Cserébe a Google részesedést ad a Firefox felhasználók AdWords reklámköltéseiből, amely az Ars Technica beszámolója alapján a Mozilla bevételének 97 százalékát adja. Vagyis ez alapján erős lobbi tevékenysége van a Google-nek, aki nagy valószínűséggel nem szeretne a Yahoo-Microsoft megállapodással fő riválisává avanzsált Bingnek egy új terepet adni.

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.