Hirdetés
. Hirdetés

A BSA már nem vadászik kalózokra

|

Rosszul áll az amerikai szerzői jogi törvénytervezet támogatóinak szénája. Kedden a SOPA egyik legerősebb korábbi támogatója, a Business Software Alliance is kifarolt a javaslat mögül.

Hirdetés

A jelentős iparági szereplőket - köztük a Microsoftot, az SAP-t, az IBM-et, a Dellt és a Hewlett-Packardot - tömörítő Business Software Alliance (BSA) kedden jelentette be, hogy mégsem támogatja az Egyesült Államok szenátusának jóváhagyására váró online szerzői jogi törvénytervezetet, a Stop Online Piracy Act-et (SOPA). Az új „kalózellenes törvény" lehetővé tenné az amerikai hatóságok számára, hogy elkobozzák a jogsértő tartalmakat közlő vagy megosztó weboldalak internetes domainjeit; a javaslatot nyilvánosságra kerülése óta számos jelentős piaci szereplő, köztük a Google és a Facebook is hevesen támadta.

A BSA azzal indokolta pálfordulását, hogy a SOPA-ban megfogalmazott szabályozás túlságosan erős jogosultságokkal ruházná fel az állami felügyeleti és végrehajtó szerveket. „Fontos és indokolt kétségek merültek fel a törvénytervezettel kapcsolatban. Legfontosabb célja az lenne, hogy a legelvetemültebb bűnözőket büntesse. Jelenlegi formájában azonban másokat is magával sodorhatna" - írta a szervezet blogján Robert Holleyman, a BSA elnök-vezérigazgatója.

A SOPA lehetővé tenné az amerikai kormány számára, hogy nem csak helyi, de nemzetközi szinten is blokkolja a szerzői jogokat sértő oldalakat. Köztük a .com, .net és .org domain végződésűeket is - ilyeneket több millió olyan szervezet használ, amelyek nem tartoznak az Egyesült Államok jogi fennhatósága alá.

„A tisztességes eljáráshoz, szabad véleménynyilvánításhoz és magánélethez való jogok sérthetetlenek. A hálózatok és a kommunikáció biztonsága pedig elengedhetetlen alapfeltétele a prosperatív internetes gazdaság fenntartásának. A megfigyelők méltányolható megállapításai szerint a SOPA egyes kikötései nem várt hatással lehetnek ezekre a területekre" - vélekedik Holleyman.

Ahogy azt a BSA hirtelen hátraarca is mutatja, a szakértők és iparági szereplők nagyobb bizalmatlansággal tekintenek a szerzői jogi szabályozás tervezett változtatásaira. A hétvégén Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális politikáért felelős biztosa úgy nyilatkozott, hogy „a polgárok egyre nagyobb része érez utálatot, amikor a 'szerzői jog' kifejezés jelentésére gondol. Sokan úgy vélik, hogy a jelenlegi rendszer csak büntetni és visszatartani akar, ahelyett, hogy elismerne és jutalmazna is."

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.