Hirdetés
. Hirdetés

A Cerebras új AI szuperszámítógépes processzort dob piacra 2,6 billió tranzisztorral

|

Az új chipet csúcskategóriás, 7 nanométeres eljárással állítják elő, ami azt jelenti, hogy az áramkörök közötti szélesség hétmilliárdod méter.

Hirdetés

A Cerebras Systems bemutatta új Wafer Scale Engine 2 processzorát, amelynek rekordszámú 2,6 billió tranzisztora és 850 ezer AI-ra optimalizált magja van. A kaliforniai Los Altosban működő Cerebras cég olyan szuperszámítógépes feladatokra készült chipet (amely alapvetően egy egész ostya) 2019 után már a második alkalommal mutatott be.

A gyártók általában egy 12 hüvelyk átmérőjű szilíciumrúdból szeletelnek ostyákat, amelyeket a chipgyárban aztán feldolgoznak, majd több száz külön chipre szeletelnek. Ezek aztán már felhasználhatók az elektronikus hardverekben.

De a Cerebras, amelyet egy tapasztalt szakember, a SeaMicro alapítója, Andrew Feldman indított útjára, más nyomon dolgozik. Veszi az egész ostyát, és egyetlen, masszív chipet készít belőle. A chip minden egyes darabja, amelyet magnak neveznek, kifinomult módon kapcsolódik össze más magokkal. Az összeköttetéseket úgy tervezték, hogy az összes mag nagy sebességgel működjön, így a tranzisztorok összehangoltan, egyetlen egységként tudnak együtt dolgozni.

Hirdetés

A Cerebras 2019-ben 400 ezer magot és 1,2 milliárd tranzisztort tudott elhelyezni egy ostyachipen, a CS-1-en. Ez 16 nanométeres gyártási eljárással készült. Az új chipet azonban csúcskategóriás, 7 nanométeres eljárással állítják elő, ami azt jelenti, hogy az áramkörök közötti szélesség hétmilliárdod méter. Ilyen miniatürizálással a Cerebras sokkal több tranzisztort tud belezsúfolni ugyanabba a 12 hüvelykes ostyába, mondta Feldman. Ezt a kör alakú ostyát nyolc hüvelykszer nyolc hüvelyk méretű négyzetre vágja, és ebben a formában szállítja az eszközt.

"Agresszívak voltunk a méretezési geometria terén, és egy sor mikroarchitektúra-fejlesztést hajtottunk végre: 123-szor több magunk és 1000-szer több memória van a chipen, valamint 12 ezerszer nagyobb memória-sávszélesség és 45 ezerszer nagyobb szövetsávszélesség (fabric bandwidth)" - mondta Feldman a VentureBeatnek az új és a CS-1 chipet összehasonlítva.

Összehasonlításképpen a legnagyobb grafikus feldolgozó egység (GPU) mindössze 54 milliárd tranzisztort tartalmaz, ami 2,55 billió tranzisztorral kevesebb, mint amit a WSE-2 magában foglal. A WSE-2-nek emellett 123-szor több magja és 1000-szer több nagy teljesítményű, chipen belüli nagymemóriája van, mint a GPU versenytársainak. A Cerebras számos magja redundáns, ha valamelyik alkatrész meghibásodna.

Feldman arra is magyarázatot adott, hogy mi szükség van egy ilyen brutális chipre. "Ezzel elkerülhető az abból fakadó bonyolultság, hogy megpróbálunk sok apró dolgot összekötni. Amikor egy GPU-kból álló klasztert kell építened, a modellt több csomópontra kell elosztanod. Meg kell küzdened az eszközmemória méreteivel, a memória sávszélességével kapcsolatos korlátozásokkal, valamint a kommunikációs és szinkronizációs többletköltségekkel" - mondta a VentureBeatnek.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.