Hirdetés
. Hirdetés

A Chrome bekeményít az adatlopó kiegészítőkkel szemben

|

A Google célja, hogy az átlagos informatikai tudású felhasználók számára is sokkal átláthatóbb legyen, milyen adatokat gyűjt róluk a böngésző.

Hirdetés

Mivel a Google a böngészőjén, az Androidon, az IoT-eszközein és egyéb szolgáltatásain keresztül is rengeteg adatot gyűjt a felhasználókról, így nem csoda, hogy a cégben elindult egy törekvés, ami arra irányul, hogy ezt átlátható módon tegye. Most létrehoztak egy szabályozást, amivel jobban kötelezik Chrome-hoz kapcsolódó külsös fejlesztőket, hogy részletezzék, egészen pontosan milyen felhasználói adatokat gyűjtenek az általuk készített bővítmények.

Hirdetés

A vállalat bejelentése szerint 2021 januárjától a Chorme Web Store-on található bővítmények oldalán, a részletek fülön megtalálható lesz a fejlesztők által nyújtott leírás, hogy milyen adatokat gyűjtenek. A Google ráadásul kötelezi a partnereit, hogy mindezt könnyen érthető nyelvezettel készítsék el, így nem kell majd hosszas felhasználói feltételeket bújnunk, hogy információhoz jussunk.

A szabályozás arra is kitér, hogy az alkotóknak részletesen meg kell magyarázniuk, hogy milyen információkat tárol és küld el az általuk fejlesztett beépülő, és azokat mire használják. Minden bővítmény csak olyan adatokkal dolgozhat, melyekre a működéséhez okvetlenül szüksége van. A fejlesztőknek január 18-ig kell eleget tenniük ennek a szabályozásnak; amennyiben erre nem kerül sor, úgy a Chrome Web Store feltünteti majd az adott bővítménynél, hogy a készítők nem szolgáltattak adatot, és ezért adatkezelési szempontból az adott beépülő nem számít biztonságosnak.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.