Hirdetés
. Hirdetés

A CIA és a Vatikán is szerkeszti a Wikipédiát

|

Az enciklopédiában végzett változtatásokat követő program leleplezte, hogy a CIA, a Vatikán, sőt vállalatok is érintettek bejegyzések nem feltétlenül jóhiszemű szerkesztésében.

Hirdetés

A Wikipedia olyan online tudástárnak készült, amelyet az önkéntes alapon verbuválódó szerkesztők legjobb tudásuk szerint, jóhiszeműen, a köz javára szerkesztenek. Sajnos az alapelgondolás nem mindig működik, a jóhiszeműség gyakran hiányzik a "szerkesztőkből". Mint arról hírt adtunk, előfordul, hogy nyilvánvalóan rongálási szándék vezet valakit, mint például a Sony PS3, illetve a Nintendo Wii konzolok oldalainak megrongálóit. Olyanra is akad példa, hogy egy cég változtat meg bejegyzéseket, aztán pedig remek viták kerekedhetnek abból, hogy a jó szándék, a pontosítás vágya vezette-e a kezüket, vagy az, hogy kedvezőbb színben tüntessék fel magukat.

Hogy a Wikipedia létrehozóinak is elegük lehet már a "tréfacsinálókból", arra ékes példa a szerkesztési feltételek szigorítása, illetve az, hogy létezik egy eszköz, ami nyomon követi a szerkesztők IP címét, így ha az illető nem helyesírási hibákat vagy nyilvánvaló ténybeli tévedéseket javítana, akkor nyakon lehet csípni - de legalábbis kizárni az oldal eléréséből.

A BBC cikke szerint ez az eszköz leleplezte, hogy a CIA (Central Intelligence Agency, az USA hírszerző szolgálata), de a Vatikán is kapcsolatba hozható megkérdőjelezhető indíttatású szerkesztésekkel.

Egy, a CIA-nál működő gépről bejelentkezett felhasználó Mahmoud Ahmadinejad iráni elnökről szóló oldalhoz, egészen pontosan az elnök terveiről szóló rész elé biggyesztette a "Wahhhhhh!" - kb. "Azannya!" - megjegyzést. A korábbi CIA főnökről, Porter Gossról és Oprah Winfrey amerikai talkshow-sztárról szóló oldalakon végzett változtatásai már ártalmatlanabbak voltak. Amikor a CIA álláspontját kérték az ügyben, akkor a szervezet egyik szóvivője azt nyilatkozta:"Nem tudom megerősíteni, hogy az idézett forgalom az ügynökség számítógépeiről érkezett. Szeretném aláhúzni, hogy minden ügyben [amely a CIA-val kapcsolatos] létezik egy sokkal nagyobb és jelentősebb pont, amiben senki sem kételkedhet, és amit senki sem felejthet el:a CIA létfontosságú feladata megvédeni az Egyesült Államokat, és az ügynökség erre a meghatározó munkára koncentrál."

Az amerikai demokratapárt egyik gépéről egy jobboldali talkshow műsorvezetőjéről, Rush Limbaugh-ról szóló oldalt "módosítottak". A változtatásokban Limbaugh urat idiótának, rasszistának és bigottnak nevezték, míg a közönségéről úgy nyilatkoztak, hogy "a legtöbbjük hivatalosan retardált". Az IP-cím alapján a gép, amelyről a változtatásokat végrehajtották, a párt főhadiszállásán található. A demokratapárt szóvivője szerint nem az ő gépeik valamelyikét használták a változtatáshoz, hanem a DCCC-ét, ami azonos IP-címen osztozik velük, ugyanis a DCCC (a Demokrata Párt Kongresszusi Kampánybizottsága) ugyanabban az épületben székel. Természetesen a DCCC is tagadja, hogy tőlük jött volna a kártékony forgalom, de azt is megjegyezte, hogy az incidens "majd két éve" történt, és ezért "lehetetlen kideríteni, hogy ki tette" - ami egyfelől önellentmondás, másfelől azért van benne valami.

A Wikipedia nyilvántartása szerint a Vatikán számítógépeiről az ír republikánus párt, a Sinn Fein vezetőjéről, Gerry Adamsről szóló oldalt módosították. Egészen pontosan eltávolították a linkeket azokra a 2006-ban írt cikkekre, amelyek azt állították: Adams ujjlenyomatait megtalálták egy autón, amit 1971-ben egy kettős gyilkosság elkövetésében használtak.

Cégek is belenyúlnak a Wikipedián róluk olvasható információkba. Az egyik ilyen a Diebold, mely az ellentmondásos 2000-es amerikai választásokhoz szállította a szavazógépeket. 2005 októberében a Diebold egyik gépéről a cég ügyvezetőjéről, Walden O'Dellről szóló oldalról távolítottak el bekezdéseket, amelyek arról szóltak, hogy O'Dell az egyik legbőkezűbb támogatója volt George Bush választási kampányának. Egy hónappal később további bekezdések és linkek tűntek el, ezek már a 2000-es választásokkal kapcsolatos állítólagos csalásról szóltak. (Azóta visszaállították őket.) A Diebold nem válaszoltak a BBC megkeresésére az üggyel kapcsolatban.

Korábban már az amerikai kongresszus személyzetét is rajtakapták, hogy megváltoztatnak vagy eltávolítanak politikusokról szóló, kényes információt. Marty Meehan képviselő be is ismerte, hogy "kifényesítette" életrajzát.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.