Hirdetés
. Hirdetés

A Conficker a király, nyolc hónapja

|

A Conficker féreg már nyolcadik hónapja őrzi vezető helyét s mindössze egyetlen újonc trójai tudott felkapaszkodni a 10-es toplistára, de ha az egyszer csak lekapcsolja a gépünket, sokáig emlegetni fogjuk.

Hirdetés

A magyar lista első helyét 2009. október óta a Conficker féreg tartja, amely az operációs rendszer frissítéseinek hiányát, a gyenge admin jelszavakat és az automatikus futtatás lehetőségét kihasználva terjed.

Mintha megállt volna az idő, az első öt kártevő nem akar moccanni helyéről a toplistán, a megtévesztésre utazó trójai programok pedig megint jelentős többséggel, hatan is képviseltetik magukat az első tízben.

Érdekes szereplők
Az előző hónaphoz képest eggyel előrébb, a negyedik helyre lépett az első ízben 2009 júliusában listára kerülő Win32/Mebroot trójai. A kellemetlen kártevő törölheti a merevlemez partíciós tábláját, és így könnyen adatvesztést okozhat.

Maradt kilencedik helyen a Win32/Packed.Autoit trójai, amely működése során hátsó ajtót nyit a megtámadott gépen, majd több különféle weboldalhoz kísérel meg csatlakozni, és azokról további kártékony kódokat tölt le.

A bevezetőben már emlegetett újonc a nyolcadik helyet elfoglaló Win32/Shutdowner trójai. Fertőzés esetén módosítja a rendszerleíró adatbázisban az automatikus lefutás egy kulcsát, hogy a kártevő minden rendszerindításkor lefuthasson. Rootkit komponensének köszönhetően elrejti az állományokat a fájlkezelő alkalmazások elől, még akkor is, ha nincsenek ellátva rejtett attribútummal. Legfőbb és legszembetűnőbb hatása azonban az, hogy büntetőrutinja lekapcsolja az éppen futó Windows rendszert, és ezzel egyrészt megzavarja a munkát, de akár adatvesztést is okozhat. Aki figyelemmel kíséri a számítógépes kártevők történetét, az talán még emlékszik a hasonlóan zavaró, 2003-ban megjelent Blaster (Lovsan) féregre, amely egy üzenetablakban visszaszámolt, és szintén lekapcsolta a gépünket.

Az ESET több százezer magyarországi felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2010 májusában az alábbi 10 károkozó terjedt a legnagyobb számban. Ezek együttesen az összes fertőzés 27.43%-ért voltak felelősek.

A 10-es toplista
1. Win32/Conficker féreg
2. Win32/Agent trójai
3. INF/Autorun vírus
4. Win32/PSW.OnLineGames trójai
5. INF/Conficker vírus
6. Win32/VB.EL féreg
7. Win32/Packed.Autoit trójai
8. Win32/Shutdowner trójai
9. Win32/Mebroot trójai
10. Win32/Tifaut trójai

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.