Hirdetés
. Hirdetés

A DRAM-árak 20 százalékkal csökkentek 2023 első negyedévében és a zuhanás folytatódhat

|

A dinamikus véletlen hozzáférésű memóriák (DRAM) átlagos eladási ára 2023 első negyedévében negyedévről negyedévre 20 százalékkal csökkent, mivel a vevők továbbra is konzervatív vásárlói magatartást tanúsítottak.

Hirdetés

A memóriaárak még tovább - 10-15 százalékkal - csökkennek 2023 második negyedévében, a DDR5-ös árak pedig a DDR4-es áraknál jelentősebb mértékben esnek. Miközben a Micron, a Samsung és az SK Hynix megkezdte DRAM-termelésének kiigazítását a kínálat csökkentése és legalább a jelenlegi árszint fenntartása érdekében, a PC-k, a szórakoztató elektronika, a szerverek, az okostelefonok és a grafikus kártyák gyártói még mindig bőven készleteznek DRAM-IC-kkel, és nem valószínű, hogy felgyorsítják vásárlásaikat, mielőtt megnövekedett keresletet tapasztalnának termékeik iránt. Ennek eredményeképpen a DRAM-gyártók erőfeszítései még nem gyakorolnak érezhető hatást az árak csökkenésére - áll a TrendForce jelentésében.

A PC OEM-ek és ODM-ek vásárlói az elmúlt három negyedévben jelentősen csökkentették a PC DRAM-ok beszerzési mennyiségét, de még mindig van annyi készletük DDR4 és DDR5 SDRAM-ból, hogy az körülbelül 9-13 hétig elegendő legyen. Van rá esély, hogy a PC-gyártók kihasználják az alacsony árakat, és növelik DRAM-vásárlásaikat, de nem egyértelmű, hogy ez enyhítené-e a szállítók készletfeleslegét.

Hirdetés

A PC-k iránti kereslet lassulásának köszönhetően a memóriagyártók növelték a szervermemóriák arányát termékösszetételükben. Ez azonban jelentős szerver DRAM-készletfelhalmozódáshoz vezetett 2023 első negyedévében. A szervergyártók és a felhőszolgáltatók is kiigazítják készleteiket, ami miatt a szervermemóriák árai lefelé tartanak. A TrendForce most azt vetíti előre, hogy a szerver DRAM átlagos eladási ára 13-18 százalékkal csökken 2023 második negyedévében.

Bár az okostelefon-szállítók DRAM-készletei viszonylag egészséges szintre csökkentek, ezek a márkák óvatos megközelítést alkalmaznak a készülékek gyártása terén. Ez a TrendForce szerint valószínűleg korlátozza a mobil DRAM iránti vásárlói keresletet 2023 második negyedévében. A TrendForce úgy véli, hogy a mobil DRAM átlagárai 2023 második negyedévében tovább csökkennek, bár a csökkenés mértéke 10-15 százalékra mérséklődik.

Ami a szórakoztatóelektronikai memóriákat illeti, a kínálat továbbra is meghaladja a keresletet, annak ellenére, hogy a gyártók csökkentették a megfelelő IC-k gyártását. A TrendForce elemzői szerint a fogyasztói DRAM átlagos eladási ára 10-15 százalékkal csökken 2023 második negyedévében - írja a Tom's Hardware.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.