Hirdetés
. Hirdetés

Rettegj Facebook! Bedurvult a Yahoo

|

A netes pionír cég szabadalmi pert indított a világ legnagyobb közösségi oldala ellen, éppen akkor, amikor az Mark Zuckerbeg vállalatának a leginkább fájhat.

Hirdetés

"A Facebook által használt közösségi hálózat modell, amelyen belül a felhasználók profilokat alkothatnak, majd azokat összekapcsolhatják egymással, illetve más dolgokkal is (mint személyek és üzletet), teljes egészében a Yahoo által szabadalmaztatott közösségi hálózat technológiára épül" - írja a cég a kaliforniai bíróságnak beadott keresetében.

 



A Yahoo összesen 10 szabadalom megsértésével vádolja Mark Zuckerberg szolgáltatását. Szerintük utóbbi a hirdetési, az adatvédelmi, a közösségi funkcióknál, a szolgáltatásba integrált kommunikációs csatornáknál, illetve az oldalak testreszabásánál használja a felperes szabadalmait. A beadványban a Yahoo részletesen leírja, hogy a Facebook mely szolgáltatási működnek szerintük törvénytelenül (például a hírfal, a prémium videó hirdetések).

A Yahoo arról nem ír, hogy korábban felajánlotta volna az adott szabadalmak licencelését a Facebooknak, habár az elmúlt hónapban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a cég már figyelmeztette a törvénysértésre Mark Zuckerberg cégét, és egyúttal egy nagyobb pert is kilátásba helyezett, ha nem születik megállapodás.

Hétfői közleménye alapján a Facebookot nem lepte meg a beadvány. "Csalódottak vagyunk, hogy a Yahoo, aki régi üzleti partnerünkként eddig jól profitált az együttműködésünkből, végül a pereskedés eszközéhez nyúlt. A beadványról mi is a sajtóból értesültünk. Erőteljesen fel fogunk lépni a hasonló ügyeskedő akciókkal szemben " - írják.

 



Az ügy azért is pikáns, mivel a Facebook éppen most készül a tőzsdei bevezetésére, és iparági elemzők szerint ekkor egy szabadalmi per a legrosszabb, ami jöhet. "Úgy gondolom, hogy az időzítés nem véletlen, és az első nyilvános részvénykibocsátás miatti nyomással akarják a megállapodást kikényszeríteni" - vélte Greg Sterling, a Sterling Market Intelligence elemzője. Ez egyébként nem az első eset lenne, mivel a Google tőzsdei bevezetése előtt a Yahoo szintén egy szabadalmi pert indított a keresőcég ellen.

"A Yahoo érdekei sérülték azzal, hogy a Facebook aktívan használja a szabadalmaztatott technológiánkat, bármiféle ellentételezés nélkül" - írja a Yahoo ügyvédje, aki szerint a közösségi oldal a kérdéses megoldásokkal tudta feltornászni forgalmát és piaci részesedését, úgy hogy azok kifejlesztésében nem vett részt.

Megjegyzendő, ha a bíróság a Yahoo-nak ad majd igazat, akkor a világ majd összes közösségi oldala egy potenciális szabadalmi per elé nézhetne. "Ha igaz az, amit a Yahoo állít, akkor úgy tűnik, hogy sok cég válik majd perelhetővé" - nyilatkozta a Reuters kérdésére Shubha Ghosh a Wisconsin Jogi Egyetem professzora.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.